Danas se vode mnoge rasprave. Nekako je opći dojam da su vrlo mučne i površne. I u Kristovo su se vrijeme vodile velike rasprave, ali su imale dubinu koja je razvedravala. U jednoj od tih starih rasprava pismoznanac je upitao Krista što mu je činiti da baštini život vječni? Krist ga je zapitao: Što u Zakonu piše? Pismoznanac je odgovorio: Ljubi Gospodina Boga svoga iz sveg srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim, i svoga bližnjega kao sebe samoga! Krist mu je na to odgovorio: To čini i živjet ćeš!

Obadvojica su se, u raspravi, služili navodima iz Svetog Pisma. Pismoznanac je naveo knjige Ponovljenog zakona i Levitskog zakonika, a Krist samo Levitski zakonik. Kristova rečenica: To čini i živjet ćeš!,  uzeta je iz osamnaeste glave Levitskog zakonika. Ta je glava čitava posvećena svetosti bračnih odnosa. Ako netko voli ulaziti u te stare rasprave neka otvori tu glavu i cijelu je pročita. Skroz je zanimljivo da Krist u raspravi o ljubavi prema Bogu i bližnjima stavlja navod iz poglavlja koje regulira spolnost. Vidjet ćemo, zašto?

Svakako, u toj glavi, Bog govori Izraelcima da ne čine odvratne stvari, u spolnosti, koje su vidjeli u Egiptu i koje čine Kanaanci, okolni narodi. Izrael je posvećen Jahvi, Bogu svome, i on je pozvan na svetost. Svetost dotiče svaku poru života. U središtu je života - spolnost. Po spolnosti nastajemo, ali i nestajemo. Spolnost je najuže vezana uz život. Po spolnosti se rađa novi život. 

Spolnost je sjedište ljubavi. Iz nje izvire svaka druga ljubav. Dijete se najprije rodi iz ljubavi tate i mame, pa tek onda nastaje očinska i majčinska ljubav, kao i ljubav prema roditeljima. Braća i sestre nastaju iz ljubavi, pa tek onda se ljube kao braća i sestre. Nema bližnjih bez spolnosti. Kada spolnost poludi, čovjek i fizički nestaje. Svi se odnosi poremećuju i sve gubi svoje značenje.

Preljub uništava brak. Uništeni brak je bol za djecu. Incest uništava djecu. Zavođenje tuđih žena i muževa uništava međusobne odnose svih ljudi. Sodomija uništava ljudski svijet. Muškoložništvo i ženskoložništvo uništava svijet spolova i zaustavlja nastajanje novog života.

Spolnost je vatra. S vatrom nema igranja. S vatrom treba uvijek biti oprez. Ona je uvijek silno korisna i silno razorna. Kao i ljubav! Smrt je - život bez ljubavi. Tko ne ljubi – umire! Ljubi i živjet ćeš!

Ljubav traži urednost. Najvažnija je urednost na spolnom području. Nevinost prije braka. Vjernost u braku. Poštivanje svoga tijela. Poštivanje drugog spola. Higijena. Pristojno odijevanje. Odijeljene sobe za braću i sestre. Odijeljene sobe za roditelje i djecu. Suzdržanost. Vježbanje u čistoći pogleda. Zdrava stidljivost. Čednost. Izbjegavanje napasti. Izbjegavanje nedoličnih sadržaja u medijima. Prožetost spolnosti osobnom ljubavlju. Prevlast duše nad tijelom. Življenje u ozračju Božje prisutnosti. Vjerovanje u Božje milosrđe nakon pada na spolnom području.  Zanimanje za dobro bližnjih. Jednostavno: svetost! 

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Danas je u trendu
imat pedera u bendu
a nas je petero
i svi smo hetero

Toni Aničić "Koja", rock grupa Đubrivo