Smijenjeni ministar Željko JovanovićSvi roditelji koji su ove godine kupili nove udžbenike vrlo brzo su uvidjeli da su prevareni od strane ministarstva i nakladnika. Kada se o toj prijevari pročulo po medijima, neki su roditelji odbili kupiti nove-stare udžbenike ili jednostavno nisu imali novca za tako nešto.

Ali onda su se pojavile informacije o tome da će škole koje u nastavi ne budu koristile nove udžbenike biti kažnjene novčanim kaznama u iznosu od 10 000 do 20 000 kuna, a nastavnici kaznom od 1 000 do 5 000 kuna. Djeca, odnosno roditelji djece koja koriste neodobreni udžbenik mogu biti kažnjeni s 2 000 kuna.

Međutim, čini se da su novčane kazne za roditelje i djecu ipak dezinformacije koje ovih dana vjerojatno šire nakladnici. Jer kako govori bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, u Zakonu o udžbenicima piše kako je udžbenik samo jedan od izvora znanja i udžbenici za dijete nisu obvezni u nastavi. Prema tome ni jedno dijete, odnosno roditelj ne može ni na koji način biti kažnjen ukoliko dijete nema udžbenik. Novi udžbenici obvezni su samo za nastavnike. Bilo kakva represija prema roditeljima i djeci koji ne žele ili ne mogu kupiti nove udžbenike je protuzakonita.

Ministar Mornar, iako je rekao da ne može mijenjati odluke svog prethodnika i razvrgnuti sklopljeni ugovor zbog moguće tužbe nakladnika, poručio je roditeljima da ipak ne moraju kupovati nove udžbenike. No, tek tri dana prije početka nastave, kada su mnogi nove udžbenike već kupili.

Do sada se zna da su pogodovanje nakladnicima od strane bivšeg ministra Jovanovića roditelji, skupa s općinama, gradovima i županijama, platili 500 milijuna kuna. Ministar Mornar na pitanja novinara o ovom unosnom „dealu“ bivšeg ministra i nakladnika, diplomatski odgovara da se nije stigao baviti razlozima zašto je Jovanović donio odluku o novim udžbenicima, niti može promijeniti odluku bivšeg ministra.

Razna strukovna udruženja i brojni nastavnici već godinama pojedinačno pišu i reagiraju na katastrofalno ministrovanje Željka Jovanovića. Članovi Vijeća roditelja OŠ Ravne njive više su puta negodovali zbog nametanja Zdravstvenog odgoja neprihvatljivog većini roditelja, zbog neuvažavanja primjedbi roditelja, te zbog prošlogodišnjeg omalovažavanja Vijeća roditelja kada su vijeća trebala prihvatiti nove udžbenike, ali je njihovo mišljenje bilo neobvezujuće. Dakle, što god vijeća roditelja rekla, ministru Jovanoviću bilo je svejedno.

Sve to vrijeme bivši je ministar imao neupitnu podršku premijera Milanovića i njegove supruge Sanje Musić Milanović, te je samo provodio politički plan i program Kukuriku koalicije.

Stoga će Vijeće roditelja OŠ Ravne njive tražiti od Predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i Predsjednika RH Ive Josipovića da se očituju o ovoj sramotnoj prijevari nas roditelja u režiji bivšeg ministra Željka Jovanovića i nakladnika. Možda bi bilo dobro i da DORH provjeri sve pojedinosti ovoga „deala“ bivšeg ministra i nakladnika, kako bismo mogli odagnati sumnje u moguću korupciju.

Predsjednik Vijeća roditelja OŠ Ravne njive, Ivan Barišić