Uspon na MosorU nedjelju 30 ožujka 204., otišli smo s grupom starijih skauta na njihov prvi izlet i to izlet na Mosor.

U 08:40 smo se svi sastali ispred crkve svetog Marka na Neslanovcu gdje smo se pomolili zajedno s don Šimom. Na izlet su išli šest vođa i devetero skauta.

U 09:15 smo stigli do Mosora gdje je Ana Milun dala nekoliko informacija o Mosoru i pritom dala skautima upute-kako postupiti u slučaju susreta sa zmijama, pčelama i skakavcima.

Zatim smo počeli našu misiju osvajanja Mosora. Iako su se brzo umorili, skauti se nisu puno žalili na hodanje niti tražili stanke.

Nakon 15min hoda odlučili smo napraviti stanku, a za to vrijeme su Ivan Skočić i Marin Marin krenuli ispred cijele ekipe kako bih postavili znakove u prirodi. Cilj toga je bio da djeca nađu te odgonetnu znakove koji mogu biti bilo gdje i bilo kakvi (ucrtani, sastavljeni kao skupina kamenčića ili drveta, poruka napisana šiframa na komadiću papira itd).

U pronalaženju znakova skauti su bili vrlo uspješni, dok su u prepoznavanju/razumijevanju znakova trebali malu pomoć - katkad bi došli do rješenja grupno a katkad je bila potrebna pomoć vođa.

Katolički skauti na MosoruOko 10:10 susreli smo se ponovno s Ivanom i Marinom. Nakon 10ak minuta ponovno smo napravili kratku stanku pri čemu je svatko pojeo neko voće. Brzo smo nastavili naše hodanje kroz šumu i oko 11 sati stigli u planinarski dom na Mosoru. Ondje smo svi zajedno sjeli i pojeli sendvič te se malo odmorili. Zatim smo se spustili na livadu gdje su djeca imali priliku da se igraju i duže odmore. Neki su vježbali vezivanje čvorova s konopima, dok su se drugi razgibavali, dodavali loptom, proučavali prirodu okolo i radili stojeve, a neki nastavili se odmarati.

Za to vrijeme Ivan je s Marinom pronašao drva i pripremio vatru. Oko 12:30 vatra je bila spremna za iskoristiti i ispeći MARSHMALLOWS-e koji su bili jako slatki. Neki su izuzetno uživali i uzimali u više navrata dok je nekima bilo previše slatko za nepce, a većini su prvi i zagorili.

Dan na livadi je bio posve opušten-jelo se, učilo, igralo, trčalo i itd. Nakon malo igre po livadi, djeca su sjela na prostrte deke i pomno pratili edukaciju koju im je pružio Marin. Učili su kako napraviti čvorove i to točnije ambulantski i detektivski čvor a usput su saznali i kako najlakše izvući teške grane pomoću konopa.

Povratak kućiOko 14:20 Ivan je održao kratku katehezu na temu nedjeljnog evanđelja koju je vodio kroz razgovor sa skautima.

U 15 sati kako se počelo gubiti sunce tako smo se polako počeli spremati za polazak. Nakon opuštene šetnje prema dnu Mosora, u 16:40 smo stigli do naših auta gdje smo se zahvalili na uspješnom izletu i pomolili Bogu.

Oko 17:45 smo stigli na Neslanovac gdje su skauti razišli, a vođe ostali kako bih individualno ocijenili skaute pojedinačno te raspravili o uspjesima i nedostacima izleta na Mosoru.

Ovdje možete pogledati više slika s našeg izleta na Mosor.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

U svemu tome tješi me rečenica koju sam nedavno čuo od jedne dame – nije važno što piše u novinama, već što piše u Ustavu.

Nino Raspudić