Nije lako podnositi navalu bludnih sadržaja sa svih strana. Ne vidi se kraj toj „raboti“. Ispod svakog klika može iskočiti neki bludni prizor. Milijune vijesti nas svakodnevno preplavljuju o ovoj ili onoj spolnoj izopačenosti. Avaj! – rekli bi stari. Ajme! Jao! Teško nama!

Zavirimo li u Sveto Pismo možemo doći do početka i kraja te pojave. To nas ohrabruje. Svima nam je poznato da je grad Babilon simbol ljudske oholosti, uznositosti, prepotentnosti, uzdizanja do Boga i iznad Boga. Taj isti Babilon je s vremenom postao i simbol bludnosti, spolne izopačenosti, preljuba i tako dalje. U knjizi Otkrivenja se jasno kaže: Pade, pade Babilon – Bludnica!

Pa prema tome: početak je u oholosti/prepotentnosti, a nastavak je u bludnosti. To je formula koju su otkrili stari: Skrivena oholost- otkrivena a bludnost. Oholost vodi k bludnosti. Tko se visoko digne, padne nisko. A bludnost je pad u tjelesnost, u ono što je nisko u čovjeku,- mi kažemo – niske strasti.

A gdje je tomu kraj? Kraj bludnosti je u – tko smije reći tu riječ? – u poniznosti! Po Pismu, i predaji starih, nema izlaza iz bludnosti bez prethodnog izlazaka iz oholosti/uznositosti. Bludnost je zaključana u duh uzdizanja.

Gledajući čisto povijesno, pad Babilona se dogodio u jednoj noći bluda. Kralj je doveo sve svoje najbliže suradnike i priuštio im vina i bludnice. Naravno, sve je krenulo poznatim tokom. Usred noći su upali Perzijanci i sve ih smakli. Tragove tog događaja nalazimo i u Svetom Pismu, knjizi Danijelovoj. Po Izaijinu proroštvu, Babilon je postao nastambom divljih mačaka i hijena.

Isto se događa sa svima nama - koji se uznosimo. Uznositost nas baca u blud, a blud nas dokrajčuje - fizički i psihički. Na kraju postanemo - hrana hijenama. Znamo da su hijenama poslastice - leševi. I obratno, kada se ponizimo, za neko vrijeme se nađemo u Jeruzalemu. Nebeskom gradu mira.

Poznato nam je da je - u knjizi Otkrivenja - Babilon pao,  a Jeruzalem se spustio, nakićen kao zaručnica za svoga Zaručnika - s neba.

Kada danas vidimo neki noćni klub s imenom Babilon, a takvih je pun svijet, prvo pomislimo na - blud, ali je u pozadini - oholost.

Pade, pade Babilon - Bludnica! Blaženi Ivan Pavao II je govorio da zlo ima svoje vrijeme, a da dobru pripada vječnost. Ona dolazi odozgor. U poniznosti, vjernosti i slavi.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Htjeli mi to vidjeti ili ne, organizaciju nacije nam dominantno vode samoupravni klijentelisti, partitokratski nepotisti i dominantno neznalice. Pritom nije bitno jesu li oni 'lijevi' ili 'desni'!

Davor Pavuna