Najzapušteniji dio zapuštenog kvarta

Četvrtak 15. ožujka bio je dan prvog terenskog susreta ČETVRTkom u ČETVRTi.

Naime, gospođa Sofija Čikotić pozvala nas je da dođemo vidjeti u kakvim uvjetima živi njena i još petnaestak obitelji u ulici Zagorski put u blizini željezničke pruge. Mnogi mladi iz ovih kuća odselili su se u Englesku, Irsku i druge uređenije zemlje. Upravo zato gospođa Čikotić odlučila je poduzeti sve što može kako se ista sudbina ne bi zadesila i njenu djecu.

Tako smo se u naše standardno vrijeme u 17 sati našli kod bivše Preradine pekare, gdje nas je dočekao petnaestak stanovnika toga zapuštenog dijela našeg zapuštenog kvarta Neslanovca.

Odatle smo počeli svoju turu tim razrovanim odjeljkom Zagorskog puta. 

Srećom voda od posljednje kiše se dijelom povukla pa smo uspjeli proći, a što je dva dana ranije bilo nemoguće izvesti pješke.

Tu se radi o dvadesetak kuća koje nemaju kanalizaciju, nemaju asfalt, javna rasvjeta im se sastoji od tri žarulje koje jedva išta osvjetljavaju.

Nevjerojatno zvuče riječi jedne mlade majke da s dječjim kolicima nikako ne može od svoje kuće doći do centra kvarta, npr. kupiti kruh ili jednostavno prošetati!? Naprosto nema kuda proći s kolicima. Jedino može kolica staviti u auto i dovesti se autom do odredišta. 

Sličan problem pogađa i pješake koji u slučaju kiše ne mogu bez visokih gumenih čizama doći do centra Neslanovca, do autobusne stanice ili do pazara na Brdima.

Rješenje bi bilo da se uredi pješačka staza uz željezničku prugu, a koja bi se negdje u blizini vrtića Veseli patuljci spojila na Sarajevsku ulicu.

Od Grada ćemo tražiti da urbanizira cijelo ovo veliko područje od otpada na Zagorskom putu, preko zapuštenih površina zapadno, pa sve do željezničkog tunela i područja sjeverno od zgrada u „Dolini suza“. Izmjenama GUP-a iz 20018. ovo je definirano kao područje gospodarske namjene.

S nama je bila i ekipa Slobodne Dalmacije, a u ponedjeljak ćemo moći pročitati kako su oni doživjeli to naše „selo usred grada“.

Ako želite da dođemo i u vaš dio kotara, možete nam se javiti na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili doći ČETVRTkom u prostorije kotara u Sarajevskoj 30 D u 17 sati.

OVDJE možete vidjeti još slika!

Pogledajte kako je bilo na dosadašnjim susretima ČETVRTkom u ČETVRTi

ČETVRTkom u ČETVRTi svaki put otkrivamo nove jade našeg kvarta

ČETVRTKom u ČETVRTi čekamo na vas!

Počeo novi ciklus susreta ČETVRTkom u ČETVRTi

Susreti ČETVRTkom u ČETVRTi postaju sve zanimljiviji

Novi ciklus susreta ČETVRTkom u ČETVRTi

Prvi susret ČETVRTkom u ČETVRTi ispunio očekivanja

Što smo htjeli sa susretima ČETVRTkom u ČETVRTi

ČETVRTkom u ČETVRTi