Željka Markić na tribini u Kaštelima

Željka Markić na tribini u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, koju je 25. rujna s početkom u 17:30 organizirala udruga mladih "Klub", rekla je da je stanje demokracije u Hrvatskoj zabrinjavajuće.

Iako je inicijativa „U ime obitelji“ prije više od tri mjeseca predala Saboru potpise više od 20% hrvatskih birača, još ne znamo hoće li referenduma biti i kada. Kaže se da na svakoga koji potpiše za referendum dolazi još 2-3 koji se slažu ali nisu potpisali.

Rekla je da „EU preporučuje razuman rok od 6 mjeseci za raspisivanje, pa očekujemo da će referendum biti raspisan do 14.12.2013. Vlada ne smije zloupotrebljavati svoju poziciju moći i koristiti javna sredstva za promidžbu svojega gledišta. Vlada može izraziti svoje mišljenje, ali ne prekomjerno, a naša vlada do sada je uglavnom dezinformirala“.

Do tada će inicijativa „U ime obitelji“ nastaviti s aktivnostima kako bi pomogla građanima da mogu donijeti informiranu odluku na referendumu o tako važnom pitanju kao što je brak i posvajanje djece. To će činiti putem društvenog zagovaranja (social advocacy), nuđenja rješenja, organiziranjem susreta županijskih timova volontera, predavanjima, tribinama, zagovaranjem prema političarima i javnosti te će tražiti od svakog zastupnika da se izjasni o tom pitanju.

Brak ima važnu društvenu ulogu. U cijeloj povijesti nikada se istospolne veze nisu izjednačavale sa brakom sve do 2001. kada je to učinila Nizozemska, a zanimljivo je i zabrinjavajuće da u ni jednoj zemlji koja je izjednačila istospolne veze s brakom, političke opcije nisu to spominjale u kampanjama prije nego su izabrane. To je nešto što se nameće odozgo i najčešće protiv volje i raspoloženja naroda.

Iz publike je rečeno da su u hrvatskom zakonu o istospolnim zajednicama iz 2003. one izjednačene sa vanbračnim partnerstvima. Ali uvjet da se neka zajednica prizna kao vanbračna, je da žive zajedno tri godine, što predstavlja problem homoseksualnim aktivistima, jer zbog kratkotrajnog karaktera istospolnih veza (godinu i dva mjeseca prosječno) oni teško ispunjavaju taj uvjet od 3 godine. Oni žele brak, kako bi odmah imali prava koja proizlaze iz obiteljskog zakona.

Iz publike se čulo i pitanje jesu li građani uopće kompetentni odlučivati o takvim važnim pitanjima kao šta su ljudska prava, na što je Markić odgovorila da tkzv. „homoseksualni brak“ nije ljudsko pravo te postavila protupitanje: „Tko je onda kompetentan za demokraciju? Mi vjerujemo da čovjek ima sposobnost rasuđivanja što je dobro a što nije i moramo se vratiti poštivanju čovjeka i njegovih prava“.

Iako se čini da više ništa ne možemo učiniti kako bi natjerali Vladu da poštuje zakon, ima još puno toga što možemo učiniti. Najprije ćemo iscrpit sve demokratske mogućnosti u Hrvatskoj, a tek onda ako ne bude pomaka, obratiti se Europi.

Ako smo mi građani mogli u samo dva tjedna skupiti toliko potpisa, usprkos gotovo potpunoj medijskoj blokadi, dezinformiranju od strane Vlade i medija, fizičkim napadima, što li tek možemo napraviti u nekoliko mjeseci – zaključila je Markić.

 

 

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Oni koji znaju malo, brzi su na jeziku.

(španjolska poslovica)