Ubojstva u Titovo ime - Tajni odredi ubojica u NjemačkojNjemački novinari Frank Hofmann i Philip Grüll autori su fascinantnog dokumentarnog filma Ubojstva u Titovo ime – tajni odredi ubojica u Njemačkoj, kojega sada možete pogledati i s hrvatskim prijevodom!

Napokon možemo vidjeti dugoočekivani njemački dokumentarni film koji govori o ubojstvima hrvatskih političkih emigranata u Njemačkoj. Njemačka televizija ovako ga je najavila: “To je vjerojatno najduži niz neriješenih ubojstava u poslijeratnoj njemačkoj povijesti: jugoslavenski agenti likvidirali su najmanje 29 osoba u Saveznoj Republici Njemačkoj. Žrtve su iseljeni Hrvati koji su se iz Njemačke borili protiv režima u svojoj domovini.“

Film je prvi put prikazan u Njemačkoj 1. listopada i prvi je dokumentarac koji govori o seriji ubojstava jugoslavenskih tajnih službi na njemačkom tlu. Spominje se brojka od 29 ubojstava, ali čini se da bi lako mogla biti i blizu 50.

17.10. na Visokom pokrajinskom sudu u Minhenu počelo je suđenje bivšim udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Prikazivanje dokumentarca Ubojstva u Titovo ime tempirano je upravo uoči suđenja kako bi se njemačku javnost podsjetilo na ubojstva koja su njemačke vlasti vjerojatno tolerirale zbog očuvanja dobrih odnosa s Titom. U filmu se spominje i posebno „muško prijateljstvo“ Tita i njemačkog kancelara Willija Brandta.

Ovaj dokumentarac i suđenje izuzetno su važni za Hrvatsku i može ih se na neki način smatrati početkom lustracije, koja je u Hrvatskoj nužna, suprotno od onoga što svi lijevi medijski komentatori u Hrvatskoj trube godinama.

Prijevod ovoga važnoga filma omogućila je organizacija Lustracija HR, od koje smo saznali i da se HTV zanima za dobivanje prava prikazivanja. U dopisu koji su nam poslali kažu da nisu sigurni želi li HTV otkupiti prava s namjerom da prikaže Hrvatima film ili da ga stavi u bunker da se kiseli neko vrijeme (vjerojatno duže). Živi bili, pa vidjeli.

Još možete pročitati kako je Josipović odbio govoriti za dokumentarac Ubojstva u Titovo ime

Ubojstva u Titovo ime - Tajni odredi ubojica u Njemačkoj from Lustracija HR on Vimeo.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Za ljude koji imaju znanje i stav nema mjesta u politici jer ih pojedu nesposobni. Pokraj takvih, nemate šanse!

Elena Perković Paloš