U ovom broju imate priliku doznati nešto o danas nepoželjnom, ali sveprisutnom načinu zarađivanja za život – prostituciji! Naime, nekad je to bio legalan i cijenjen posao, no krajem srednjeg vijeka definirali su ga kao grijeh. Bez obzira na to, žene koje su voljne 'prodavati svoje tijelo' nastavile su do danas igrati svoju ulogu u društvu…

Prostitutke u akcijiNe može se točno odrediti vrijeme nastanka spomenute profesije jer iz tako davnog doba ne postoje pisani dokazi. Najdalje u prošlost možemo ići do stare Grčke i Rima iz kojih su se razvile (barem dijelom) naše civilizacije, a koje su njegovale i poštovale prostituciju kao sastavni dio društvenog života.

Jedan od prvih oblika prostitucije zvao se 'sveta prostitucija', a podrazumijevao je praksu religiozno motivirane seksualne veze. Navodno se prakticirala među Sumeranima dok u Herodotovim i Tukididovim djelima možemo pronaći tragove takve vrste prostitucije koja je krenula od Babilona gdje je svaka žena jednom godišnje u svetištu Afrodite morala voditi ljubav sa strancem izražavajući mu na taj način dobrodošlicu.

U Izraelu je u starom vijeku prostitucija također bila uobičajena te se pretpostavlja da je bila dio kulta Kanaana gdje su veći dio prostitucije obavljali muškarci. Naravno da su neki proroci poput Ezekiela bili strogo protiv. A kineske gejše spadaju u kompleksne figure bolje opisane riječju - kurtizana.

U Grčkoj je Solon utvrdio prvi atenski bordel od čije je zarade dao sagraditi hram Afroditi, božici zaštitnici prostitucije. Unutar tog su zanata postojale razne kategorije od kojih je svaka imala svoje ime – bilo je onih koje su radile isključivo na cesti, one koje su se s mušterijama dogovarale u šetnji, a potom odlazile kod njih, one koje su radile u blizini mostova (?) itd. U 5. stoljeću Ateneo izvještava da je usluga koštala šestinu drahme što odgovara današnjoj prosječnoj radničkoj plaći.

Poznata stara legenda o Romulu i Remu također ime veze s našom temom. Raširena verzija sadrži priču o tome kako je braću podojila i odgojila vučica koja ih je pronašla na obalama rijeke Tiber. Vučica se na latinskom jeziku kaže 'lupa' ('lupus'=vuk) i to je osnovno značenje riječi, ali postoji još jedno, a to je prostitutka. Bio je to dovoljno dobar razlog da se pretpostavi da je Romula i Rema odgojila pastirica-prostitutka, a nekako i najvjerojatniji.

Širenjem granica Rima u 2. stoljeću prije Krista i kasnije širilo se i bogatstvo njegovih građana, a time se otvarao prostor mitu i korupciji. Premda su stari zakoni bili strogi i poštovali su klasične i moralne vrijednosti rimske obitelji, neizbježan je bio faktor promiskuiteta kojeg je novonastala struktura donijela sa sobom. Potomci drevnih patricijskih obitelji ljubavnice su dovodili iz Grčke i Sirije. Savršen primjer odnosa Rimljana prema takozvanoj 'slobodnoj ljubavi' nalazi se u Pompejima, gradu na jugu Italije koji je katastrofalno stradao 79. godine u erupciji Vezuva. Gradske ulice, kuće i trgovi savršeno su očuvani i puno govore o životu u prvom stoljeću.

Djelomično je očuvana javna kuća, ali zanimljivija je činjenica da su i privatne kuće imale male sobičke s freskama koje prikazuju intimne trenutke.
Tijekom srednjeg vijeka prostitucija u Europi je cvjetala, a bordelima su često upravljale općine. Nakon eksplozivnog širenja spolno prenosivih bolesti u 16. stoljeću i reformacije pojavili su se određeni pokušaji kontrole i zakoni. U određenim periodima prostitutke su se morale nekim znakom odvojiti od mase, a najčešće je to bilo šišanjem na kratko ili 'na nulu'. U 18. stoljeću, vjerojatno u Veneciji, prostitutke su počele upotrebljavati kondome napravljene od mačjih ili kravljih crijeva.

Oko 1910. u Americi u gotovo svim državama prostitucija je proglašena ilegalnom. Legalnom je do 1953. ostala na Aljaski, a još uvijek je legalna u nekim dijelovima Nevade. Krajem 1980. na nekim su mjestima kazne za prostituiranje povećane za djevojke za koje se zna da su HIV pozitivne. Sedamdesetih godina otkriveno je prakticiranje 'religiozne prostitucije' kao instrument privlačenja dodatnih članova.

Kod nas je, kao i u većini europskih zemalja, prostitucija protuzakonita, ali svejedno, ponekad na određenim lokacijama možete vidjeti 'prijateljice noći' kako stoje uz cestu i čekaju automobil koji će ih pokupiti. Mnogi se zgražaju nad nemoralnim poslom, ali teško je osuđivati tuđe živote kada ničiji nije savršen niti bezgrešan. Zašto osuđivati otvoreno 'prodavanje' tijela ispred licemjerja, pokvarenosti ili lopovluka?

Preneseno iz lista Skandel, učenika Srednje škole Vela luka.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Funkcija djeteta je da živi svoj život - ne život koji mu zabrinuti roditelji misle da bi trebalo živjeti, niti život u skladu s ciljevima pedagoga koji misli da zna najbolje.

Alexander S. Neill