Sve je ispraznost, veli Propovjednik. Sve je mučno. Ništa ne dostaje. Ništa ne ispunja. Ništa ne dovodi do kraja. Što čovjeku preostaje? Jesti, piti i veseliti se. Novac, nikad ga dosta.

Afektivnosti, zarobljuju. Vlast, izaziva zavist i neprijateljstvo. Bogatstvo, donosi brige. Što čovjeku preostaje? Jesti, piti i veseliti se.

Stari se zavjet u Novom ispunja. Novi se u Starom skriva. Propovjednik skriva Mesiju. On govori protiv lažnih mesija. Mesija ne donosi vlast, bogatstvo i sebična uživanja. To donosi lažni mesija. Istinski Mesija donosi istinsko ispunjenje, istinsko zasićenje, istinsko veselje. Propovjednik sve raskrinkava. Bolno je čitati njegovu knjigu. Stavio je u mrak sve ono za što se općenito hvatamo. Sve je ispraznio. Habel habelim! Ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost. Sve je dah. (H)Abel. Vjetar. Nepostojanost. Ne-stvarnost. Samo je jelo i piće nešto stvarno.

Tko ne jede moje Tijelo i ne pije moju Krv nema života u sebi. Tko jede moje Tijelo i pije moju Krv ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Aleksandrijska škola. Alegorija ili više od alegorije? Jesti, piti i veseliti se. Mana je i voda spasila Izraelce u pustinji. Pustinja je bila prazna i pusta. Tohu vabohu! Stijena koja ih je pratila bio je Mesija. Jeli su i nasitili se. Za svaki dan je bilo dovoljno. Jeli su, pili i putovali. Veseli su se usred pustinje. Bili su sami. S njima je bio njihov Pastir. Nije bilo bogatstva ni drugih užitaka. Vladao je jedino Bog, Jahve.Onaj koji jest. Zaručnik. Govorio je njihovom srcu. Nije vam Mojsije dao manu s neba nego moj vam je Otac dao manu s neba.

Sve je ispraznost osim uskrsnuća. Propovjednik stoji pred vratima uskrsnuća i novog stvaranja. On piše u ulozi Adama istjeranoga iz raja. Propovjednik je čovjek svjestan svoje situacije. Bog je dalek, a smrt bliza. Smrt izjeda sve. Jelo i piće daje život. Prvo što znamo činiti kad dođemo na ovaj svijet jest: jesti i piti. Ne znamo misliti ni govoriti. Samo osjećamo glad i žeđ. Po jelu i piću nam dolaze misli i riječi. Kruh propadljivi i piće propadljivo omogućuju nam život propadljivi. Nama treba nepropadljivo jelo i nepropadljivo piće. To je Kruh nebeski i Piće nebesko. Nadnaravno. Vječno. Propovjednik plače za vječnim životom, za vječnim veseljem, za vječnom pravdom. To je plač za Mesijom. Ništa nema smisla bez Mesije. Sam Bog mora dati jelo, piće i veselje. Sam Bog. Propovjednik je mudrac i ne da se prevariti. Camus se ne da prevariti. Biti ili ne biti. Svi znamo sve! Svi znamo da je sve ovosvjetsko nedostatno. Ništa ne dostaje. Solo Dios basta! Solo. Majko. Velika Terezijo i Mala Terezijo. Nemoj uzeti otrov. Uzmi Tijelo Kristovo. Pij Krv Kristovu. Uzmite i jedite! Uzmite i pijte! Ovo je moje Tijelo! Ovo je moja Krv koja se prolijeva za sve ljude. Moja se radost upravo ispunila! Ja sam Pastir dobri koji daje život za ovce svoje. Život za život! Život rađa život. Sve ostalo je ispraznost. Neznatnost. Bezvrijednost.

Tko je god žedan neka dođe k Meni! Ja ću mu dati Vodu koja struji u život vječni. Mlinarice se raduju. Žrvanj se okreće i brašno sipi. Kruh i vino su dogotovljeni. Kamen je odvaljen. Dođite na gozbu. Ne idite u polja isprobavati volove. Ne idite na zdence ispucane. Dođite na gozbu. Gozba je već zgotovljena. Sve je dovršeno. Dođite, ako novca i nemate. Bez naplate. Bez zasluga. Bez zasluga. Bez vaše pravednosti. Napunite posude uljem. Gozba je preobilna. Punina. Punina.

Abel je dah. Kajin je posjed. S prokletog Kaina (ubojica i lutalica – čovjek - koji nema mira na zemlji) skinuto je prokletstvo. Kaine, jedi, pij i veseli se. Mesija je uzeto tvoje prokletstvo na sebe. Proklet onaj koji visi na drvu. Uskrsnuo je! Blagoslovljen si! Nije isprazan tvoj život. Krv, snažnija od Abelove, prolivena je za tebe. Novi Adam, tvoj novi Otac, zove te: Isprazni, dođi! Primi u posjed život vječni. Tko Mene blaguje ima život vječni!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Hrvatska sirotinja dopustila je da u dvadeset godina izgubi svako samopoštovanje i dostojanstvo, pustivši da je vode politički spletkari i kriminalci koji su joj ispraznili džepove.