U četvrtak 19. ožujka održana je VIII sjednica vijeća kotara Neslanovac. Tema za raspravu bilo je mnogo, što u dnevnom redu, a također i naknadno dodanih i uključenih. Predsjednik Prančević upoznao nas je s odgovorom javnog gradskog prijevoznika Prometa na zahtjev da se dovede neka autobusna linija na Zagorski put, tj. u Potok.

Odgovor Prometa je da autobusna linija tamo može doći samo i tek kad se Zagorski put od nadvožnjaka na Pujankama izgradi i spoji s do sada izgrađenim dijelom u Potoku. Osobno radije koristim izraz Potok, nego npr. kod Bauhausa jer je to naš tradicionalni naziv za taj dio kvarta, a Bauhaus je tu tek par godina i lako bi mogao i otići kako je i došao. A naš Potok ostaje.

Zagorski put za nas je pitanje svih pitanja

Predložio sam da dovršenje izgradnje Zagorskog puta stavimo na prvo mjesto prioriteta i da uložimo zajedničke napore kako bismo postigli taj cilj. Pri tom sam pozvao sve vijećnike da do iduće sjednice razmisle, pripreme i predstave svoje prijedloge za rješavanje toga glavnog problema našeg kvarta. Želio bih da napravimo strategiju koja bi sagledala sve aspekte problema i odredila na koje načine treba djelovati u cilju njegova rješavanja i ne odustajati dok cilj ne bude postignut. Vjerujem da zajednički napor u pronalaženju načina za ishođenje dovršavanja Zagorskog puta, mora dati ploda. Ako su na Pazdigradu ljudi uspjeli ishoditi da im Grad financira gradnju osnovne škole koju čekaju 20 godina i koja košta oko 60 milijuna kuna, zašto se ne možemo i mi izboriti za gradnju 600 metara Zagorskog puta koji bi trebao koštati oko 6 milijuna?

Pozivam i sve druge koji imaju ideje kako riješiti i dovršiti Zagorski put da svoje prijedloge pošalju na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pa ćemo i njih uvažiti i koristiti.

Izmjene u režimu odvijanja prometa u kvartu

Uskoro će početi realizacija nekih izmjena u režimu prometa u ulici Neslanovac i Mostarskoj, o kojima smo pisali. I te izmjene su dobrim dijelom uvjetovane nepostojanjem Zagorskog puta pa se pokušava koliko toliko usporiti jurnjava Mostarskom. Drugi dio se pak tiče izgradnje pločnika uz istočni rub Sarajevske ulice. Za kompletno uređenje Sarajevske od križanja s Hercegovačkom, tj. kružnog toka, pa do križanja s Mostarskom u dužini od oko 130 metara, dovršen je izvedbeni projekt. Ukupna cijena radova bila bi otprilike 400 tisuća kuna, a investitor je Grad Split. Nadam se skorom početku radova, jer interes za sređivanjem toga dijela ulice ima i kotar Brda.

Kupreška - jedina neasfaltirana ulica u NeslanovcuVijeće je donijelo odluku o oživljavanju napora za uređenje spoja ulica Put smokovika i Kupreške. Ta ulica, zapravo odvojci dviju ulica, u dužini od šezdesetak metara čini se da je jedina još uvijek neasfaltirana ulica u kvartu. Uskoro će vijeće upriličiti sastanak svih stanovnika ulice kojem će nazočiti i neka mjerodavna osoba, predstavnik Grada. Pozvati ćemo ljude da donesu svoje nacrte, prerise i druge dokumente koji su važni radi utvrđivanja međa, parcela itd. Otkada je probijena ta ulica, dosta se stvari izmijenilo a za očekivati je i da su neki stavovi doživjeli određene korekcije, pa se svi nadamo da možemo postići pozitivne pomake u konačnom uređenju te kratke i ružne ulice. Pošto se već duže vremena u razgovorima spominjalo ponovni pokušaj rješavanja ove ulice, neki su krivo razumjeli pa i prenosili drugima da će početi radovi u toj ulici. Nažalost daleko smo mi još od radova. Ovdje se radi o ponovnom počinjanju razgovora i dogovora oko uređenja ulice. Mnoge su tu parcele, mnogi su vlasnici i mnoga su različita viđenja stvari. Pokušati ćemo čuti različita mišljenja, usporediti različite dokumente i pokušati naći rješenja utemeljena na zakonu.

Bilo je još tema o kojima se raspravljalo, a o njima će te moći čitati kada bude gotov zapisnik s te sjednice. Do tada možete pogledati zapisnike o prošlim sjednicama vijeća kotara Neslanovac. Bilo je i tema koje nismo stigli spomenuti, što zbog žučne rasprave o drugim temama, što zbog nedostatka vremena. 

Pozivam vas sve da se upišete na listu primatelja našeg elektroničkog biltena koji će vas pravovremeno informirati o svim novostima u kvartu. Tako ćete obavijesti i novosti primati izravno elektroničkom poštom. Pozovite i svoje prijatelje da se prijave!

BEZ INFORMACIJE NEMA DEMOKRACIJE!

*Ivan Barišić vijećnik je GK Neslanovac

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Jednom kada se dopuste brakovi homoseksualaca, oni dobivaju pravo na djecu, a budući da su istoga ili nepoznatoga spola ili neodređenog spola, oni dobivaju pravo da se iz javnih dokumenata izbrišu pojmovi majka i otac.

dr. Matko Marušić