Stijena koja ih je pratila bijaše Krist. Izraelci su došli u pustinju. Izlazak je bio veličanstven. Nakon Izlaska zaputili su se prema Obećanoj zemlji. Do Obećane zemlje nije se smjelo najkraćim putem. To je bio put uz more. Njim su prolazile vojske i trgovci. Najkraći put bila bi neizbježna smrt. Trebali su proći put kojim nitko ne ide. Da bi došao onamo kamo ne znaš, moraš ići putem koji ne poznaš. Ivan od Križa. Krenuli su prema pustinji. Pustinja je pustinja jer nema vode. Nema vode. Četiri dana u pustinji, bez vode, i dolazi smrt. Nikada kroz pustinju ne ide cijeli narod. Kroz pustinju se ide u manjim skupinama. Ne ide se s djecom i ženama. Sada Bog vodi cijeli narod kroz pustinju. Djeca brzo umiru bez vode. Majkama brzo nestaje mlijeka.

Prošli su vode smrti. More se otvorilo i Izraelci su po suhu prešli na drugu obalu. Mrtve su vode Trstičnoga mora pobijeđene. Rahab je zgažen. Morska neman je osušena. Egipat je zavijen u mrak. Vode smrti su oslobodile Izraela i potopile Egipćane. Blagoslovljen Bog koji svladava nemani morske. Blagoslovljen Bog koji ne ostavlja Izraela u rukama njegovih gonitelja. Blagoslovljen Bog koji uzdiže ono što nije, a uništava ono što jest. Blagoslovljen Bog Abrahamov koji se drži svoga saveza .Blagoslovljen Bog Izakov koji vraća smijeh na usta njegovih potomaka. Blagoslovljen Bog Izraelov koji pokazuje svoju mišicu.Jak s Bogom. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Rasprši ohole i umišljene. Gospodin je moja snaga i moja pjesma.

Vode su smrti napravile svoje. Sada nastupaju žive vode. Smrt i uskrsnuće. Svi se krstiše na Mojsija. Voda života. Voda koja struji u život vječni. Iz Njegove će utrobe poteći žive vode. Tko je žedan neka dođe k Njemu i pije zabadava. Rijeke natapaju grad Božji. Ispod Hrama, na sve četiri strane teku vode koje sve oživljuju. Tko bude pio ove vode neće ožednjeti nikada. Voda koju On daje postaje u njemu izvor vode žive. Pustinja je mjesto riječi – midbar. U njoj je lažna riječ – smrt, a istinita – život. Mojsije je rekao: neka provre voda, i voda je provrela. Obilno. Napajala se stoka i ljudi. Iz pećine je izbio izvor. Došao je život. Obilje života. Život bez mjere.

Položiše ga u pećinu i navališe kamen. Četiri dana bez vode i dolazi smrt. Trećeg je dana provreo život. Sada možemo putovati do Obećane zemlje. Kraljevstva Božjega. Otac je rekao Riječ i pećina je dala Život. Reci Riječ i duša će živjeti.

Tko će nam odvaliti kamen? Anđeo siđe s neba i otkotrlja kamen. Isusa Nazarećanina tražite. Nije ovdje. Uskrsnu. Živ je! Tko je god žedan neka vjeruje u Njega. Grob je dao život. Pećina je dala vodu. Otac je rekao Riječ. Duh Sveti se izlio. O svi vi koji ste žedni, dođite. Bez novca i bez naplate, uzmite vodu. Pijte. Vi i vaša djeca i svi oni koji povjeruju. Sve generacije. Svi žedni. Riječ je provrela iz pećine. Nastavite putovanje u Nebo. Tamo vas čeka izvor koji natapa Grad Božji. Tamo svijetli Jaganjac. Tamo nitko ne žeđa. Putujte. Pijte i putujte.

Još je žega. Još gubite život. Još oko vas svi nisu napojeni. Žeđ. Velika žeđ. Smrt. Djeca umiru. Žene se suše. Muževi propadaju. Idoli vrebaju. Blud. Sumnja. Napast povratka u Egipat. Velike napasti. Đavao. Ubojica. Isušitelj. Zmijice. Male zmijice. Štipavci. Divlje horde. Amalečani. Gog i Magog. Peta kolona. Ambicije. Zavist. Velika zavist. Rivalstvo. Mirjam. Aron. Zlatno tele. Loši savjetnici. Zato, stalno pijte Život. Krist je uskrsnuo. Život. Veliki Život. Dublji od mora. Sveobuhvatni. Mir. Šalom. Sve. Pijte. Napajajte djecu, žene, stoku i biljke. Gdje dođe ta Voda, sve oživi. Uskrsne. Prikloni usne svoje. Otvori usta svoja da ih napunim.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Pomirljivost i blagost, kad ih izražavaju ljudi koji su previše bojažljivi govoriti i braniti ono što drže ispravnim, nisu kreposti, nego paravan za kukavičluk.

Anthony de Mello