Na skupu je istaknuto da bi roditelji morali više paziti što im djeca rade i koje sadržaje prate na televiziji i na internetu. Stručnjaci upozoravaju da se nerijetko djeci daje više vitamina nego ljubavi i pažnje

Dvije trećine djece i mladih u dobi od 11 do 18 godina ima televizor u sobi, a svaki drugi i internet. Trećina je bila sama na sastanku s neznancem kojega je “upoznala” na internetu, a nerijetko su curice na webu pronalazile momke za koje se pokazalo da imaju po 40 ili 50 godina. Rezultati su to istraživanja na 2700 djece širom Hrvatske, što su ga proveli Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba i “Hrabri telefon”.

Predstavljeno je u četvrtak na savjetovanju u Gradskoj knjižnici “Marka Marulića”, pod sloganom “Stop nasilju - budimo prijatelji”, koje je vodio Duško Mucalo. Psihologinja Marija Krmek iz spomenute zagrebačke Poliklinike upozorila je roditelje da pripaze na sadržaje koje im djeca gledaju na TV-u i na internetu. Ispričala je anegdotu o maloljetnicima koji su kod nje na tretman došli nakon što su duže vrijeme, dok su im roditelji spavali, krišom gledali njihove pornografske videosnimke...

Takvi sadržaji ne smiju biti dostupni djeci, istaknula je, te upozorila na podatak da su djeca, surfajući internetom, često nailazila na seksualne sadržaje, čak i kad to nisu željela.

- Kažemo da su djeca naše blago, a mi to blago zlostavljamo perfidnim načinima tako da im nesvjesno lošim odgojnim postupcima nanosimo više štete nego koristi - kazala je dr. Mirjana Nazor, ističući kako pojedini roditelji više pažnje posvećuju tome jesu li im djeca dnevno dobila propisanu dozu ugljikohidrata i vitamina nego jesu li im pružili dnevnu dozu ljubavi i pažnje. Naglasila je i kako u školama ne bi trebalo biti mjesta za one prosvjetare koji se pravdaju da nemaju kad odgajati djecu, jer imaju previše gradiva.

- Učitelj stalno odgaja, čak i kad nije u školi. Škola je po definiciji odgojno-obrazovna ustanova i učitelji su, uz roditelje, najodgovorniji za odgoj djece - rekla je Nazor. Zanimljivo je bilo i izlaganje Mladana Mavara, psihologa iz Psihijatrijske bolnice na Ugljanu, koji je pričao o konzumiranju alkohola kod mladih.

- Nema tuluma bez alkohola. Mladi rjeđe piju od starijih ljudi, ali kad piju, imaju tendenciju da se napiju. To ih opušta, oslobađa im se seksualnost, pa se tako na okupljalištima mladih mogu vidjeti i parovi koji javno prakticiraju spolni odnos - kaže Mavar.

Pedagozi, gdje ste?

Na tribini okupilo se i u zanimljivom izlaganju uživalo mnogo Splićana. No, kako je istaknula organizatorica Nada Mitić iz agencije “Fabula”, nije došao gotovo nitko od pozvanih 50-tak stručnih suradnika iz splitskih škola, iako su je upravo predstavnici škola potaknuli na organizaciju ovog projekta. Šteta, jer prema riječima Mirjane Nazor, nisu naša djeca sa svim tim problemima i nasilničkim ponašanjem pala s Marsa.

- Mi smo im roditelji, odgojitelji, učitelji, vjeroučitelji. I često smo licemjerni: govorimo jedno, a radimo drugo - rekla je.

Izvor: Slobodna dalmacija

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Hrvatska sirotinja dopustila je da u dvadeset godina izgubi svako samopoštovanje i dostojanstvo, pustivši da je vode politički spletkari i kriminalci koji su joj ispraznili džepove.