Pjevanje iz Marulićevog epa o odvažnoj udovici Juditi koja je spasila svoj grad Betuliju ubivši vojskovođu Holoferna većini je vrlo dobro poznata, ali se isto tako prikazuje na drugačije načine u novijem vremenu. Navedeni ep predstavlja novi izvor inspiracije u modernom dobu, stoga možemo naići i na suvremene Judite. No u svakom slučaju, u svim djelima, vođena je vjerom u Boga te ljubavlju prema svom narodu.

GAVRANOVA JUDITA

U kratkom periodu vremena napisane su dvije nove knjige o Juditi koje se poprilično razlikuju. Miro Gavran svoj pogled na Juditu objavljuje u dirljivom romanu koji se ne drži striktno biblijskog teksta, gdje pobliže doznajemo o životu, djetinjstvu te mladosti likova pa čak i o ljubavnoj priči.

Dok se u Marulićevom epu puno više saznaje o povijesnoj pozadini spomenutog djela, Gavran temelji svoj roman na ljubavnom odnosu te obraća puno više pažnje na psihoanalizu likova. Djelo pisano u prvom licu prikazuje lik Judite kao nekoga tko nije više toliko bogobojazan već otkriva emocionalni život, težnju za ljubavlju i žudnjom. Saznajemo o njezinom braku u kojem nije bila sretna te o uspješnom zadatku spašavanja svog naroda. Međutim unatoč novog prikaza Judite, lik Holoferna najviše se izmjenjuje. Umjesto kao zločinca i negativca Gavran ga opisuje kao osjećajnog muškarca koji iskazuje svoju naklonost, ali kojim upravljaju nadređeni. Judita shvaća da iza velikog i snažnog muškarca se krije netko tko je cijeli svoj život nesretan. Nakon što Holofern saznaje za Juditinu izdaju, umjesto da ju ubije, on joj dopušta da ispuni svoj zadatak jer smatra da je bolje umrijeti nego živjeti bez nje. Iako je njen narod slavio njihov spas, Judita je tugovala za voljenim čovjekom kojeg je morala ubiti.

SENKEROVA JUDITA

Nekoliko godina nakon Gavrana, Boris Senker objavljuje trilogiju Tri glavosjeka (Prikazanje kreposna života, junačkih djela i blage smrti te uznesenja u povijest pobjednice Judit). U ovom djelu Judita „priča“ u prozi, a svi ostali likovi u stihu. Senkerova Judita, kao i Gavranova je prikazana drugačije od Marulićeve, buntovno, poprilično provokativno te znatiželjno. Nije ranjiva unatoč tome što je žena, već je čvrsta, ustrajna te odvažna. Ona ubija Holoferna iz ljubavi prema svom preminulom mužu, a svoju ljepotu nije shvaćala kao bit svog postojanja, već ju je koristila za dostizanje svojih ciljeva. Međutim, na kraju Judita završava kao žrtva politike i biva otrovana jer je sama utjelovljenje istine.

JUNACI DANAŠNJICE

Svaki od spomenutih pisaca je u suštini iznio različit prikaz i njihovo shvaćanje Judite. Međutim, postoje li i danas takvi muškarci ili žene je poprilično komplicirano pitanje, jer kao i pisci, svi mi imamo drugačije poimanje junaka i junakinja. Stoga se nadamo da, naročito sada, u ovo teško vrijeme pandemije, imate nekoga tko vam predstavlja hrabrog, ustrajnog te odvažnog junaka.

Autor: Nera Mihačić

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

U pušenju ima zlobne neučtivosti i drske asocijalnosti.
Pušači kuže zrak nadaleko i naširoko i guše svakog časnog čovjeka koji nije u stanju da u svoju obranu i sam puši.
J.W.Goethe