Thompsonu otkazan koncert u BerlinuIma li pravo Thompson biti „rehabilitiran“ pošto ni na pločama ni na koncertima ne pokazuje nikakav fašizam?

Iako nisam neki njegov veliki ljubitelj (volim album „Ora et labora“), ovih dana pogodila me vijest da su pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu otkazali koncert u Berlinu u C-Halle.

Mediji su pisali da su -odluci uprave dvorane, u kojoj je Thompson već dva puta nastupio, pridonijeli pritisci s različitih internetskih foruma, s kojih su najavljivani prosvjedi protiv hrvatskog pjevača koji, kako ističu, „slavi hrvatski fašizam“ te su ga proglasili „pjevačem mrziteljem“.-

Bio sam na poljudskom Thompsonovom koncertu i nisam vidio nikakav fašizam ili mržnju. Pa zašto bi onda netko mislio da će koncert u Berlinu promovirati fašizam ili mržnju, ako je dio iste turneje i imaju isti ili sličan program? To bi možda bilo pitanje za one koji su tražili zabranu koncerta.

Tko to vrši "pritisak s različitih foruma"?

Zapitao sam se: tko je vršio taj pritisak s „različitih foruma“, koji su to ljudi? Prva misao bila mi je da su taj pritisak vršili ljudi sličnog profila kao i onaj američki asistent povijesti čije su „stručno mišljenje“ koristili u FIFI kad su odlučivali o kazni za Šimunića.

Kako je taj Barry M. Lituchy, asistent povijesti  srpskih korijena, koji podržava Miloševića i njegove osvajačke ratove, mogao FIFA-i nepozvan dostaviti svoje mišljenje o Šimunićevu uzviku Za dom, na koji je publika odgovarala sa Spremni?

FIFA od njega ništa nije tražila, ali ju je on svejedno opskrbio svojim živopisnim stavovima o događajima prije 7 desetljeća („Hrvati su za vrijeme NDH na današnjem teritoriju Republike Hrvatske bili manjina, a tu su živjeli milijuni Srba, Židova i Roma. Hrvati su na području koje su kontrolirali ubili oko 700 tisuća Srba“) pa je nogometna organizacija na temelju takvih ludorija odlučila drastično kazniti našeg igrača. Zašto neki „hrvatski asistent povijesti“ FIFI nije dostavio relevantne podatke „o 80 tisuća žrtava u Jasenvcu koje su znanstveno utemeljene“?

Vjerujem da su na rečenim „forumima“ posebno aktivni neki koji ne vole ništa hrvatsko (slično kao i oni iz Hrvatske koji su tužili Šimunića FIFI)

Na službenoj stranici pjevača objavljeno je da su se posebno isticali Jerko Bakotin, Ilija Grašić (navodno Hrvati) te Sead Husić. Ovim neprijateljima Thompsona nije bilo teško „izložiti silnim pritiscima putem poziva, pisama, sms-ova“ upravu dvorane, a od tolikih njegovih obožavatelja nije se našao nitko da pokuša demantirati ove antiaktiviste?!

Kako to da se nitko nije sjetio prevesti Thompsonove pjesme, barem s albuma Ora et labora, na njemački i engleski, pa ponuditi europljanima da sami prosude jesu li te pjesme „mrziteljske“ i „fašističke“? Kako to srbi i drugi jugonostalgičari mogu neprestano činiti svašta po svijetu kako bi ocrnili hrvate, a hrvati nisu u stanju ništa odgovoriti u svoju obranu?

Thompson je prije dvadesetak godina negdje snimljen kako pjeva neku ustašku pjesmu. Slično je bilo i sa bivšim predsjednikom Mesićem. Mesićevo objašnjenje da su to bila takva vremena, uvaženo je kao zadovoljavajuće i danas mu malo tko prigovara zbog „ustašovanja“. Marko Perković Thompson već se dulje vrijeme, a naročito u zadnjih pet-šest godina, u intervjuima ograđivao od ustaštva i pozivao isključivo na svoje domoljublje, ali njegovo ograđivanje, za razliku od Mesićeva, nije uvaženo.

Zašto mi hrvati nemamo svoj "Veritas"

Držim da se mi hrvati općenito ne zalažemo dovoljno u obrani svojih stavova, vrijednosti, povijesnih istina, nego sve prepuštamo nekome drugome. Zašto Hrvatska npr. nema neku organizaciju sličnu Veritasu Save Štrbca, koji je najveći izvor podataka (velikim dijelom falsificiranih) na temelju čega su podizane optužnice našim generalima u Haagu?

Zašto veliki dio europljana nema pojma o tome da se obrambeni Domovinski rat vodio na teritoriju Hrvatske, a u Srbiji ni metak nije ispaljen, nego misle da je to bio građanski rat? Tko im je mogao i trebao objasniti te stvari, a nije to učinio? Bojim se da smo svi zajedno tu zakazali i propustili učiniti nešto što smo mogli.

Kao primjer ustrajnog zalaganja za važne stvari naveo bih udrugu U ime obitelji, koja već godinu dana upozorava na loše pojave u hrvatskom društvu, bez vrijeđanja koje je toliko uobičajeno u našem društvu danas. Njihov portal www.narod.hr nastavlja aktivnosti započete referendumom o braku i sustavno razobličava apsurdne mehanizme vlasti, medija i takozvanog nevladinog sektora, koji politički i medijski vladaju Hrvatskom. NEMA MRŽNJE, SAMO USTRAJNA OBRANA SVOJIH VRIJEDNOSTI.

Takvo zalaganje može svima nama biti uzor i uvjeren sam da svatko od nas može učiniti nešto više.
(Zato sam i napisao ovaj članak)

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Funkcija djeteta je da živi svoj život - ne život koji mu zabrinuti roditelji misle da bi trebalo živjeti, niti život u skladu s ciljevima pedagoga koji misli da zna najbolje.

Alexander S. Neill