Don Ivan Grubišić, prvi čovjek Građansko-etičkog foruma, obratio se javnosti otvorenim pismom u kojem žestoko kritizira nesposobnost vladajućih struktura. Situaciju u Hrvatskoj opisuje kao 'potonuli brod'

Gospođe i gospodo, 'izabrani' predstavnici hrvatskoga naroda, dokle mislite da vas moramo, takve kakvi jeste, trpjeti kao voditelje društva u kojem živimo? Koliko još mislite ustrajati u svojoj nesposobnosti i autizmu? Ovih dvadesetak godina koliko ste na vlasti ili pri vlasti pokazali ste vrlo jasno što su vaši prioriteti i koji su vaši dosezi.

'Hrvatski brod' je nasukan. Sada to konačno, nakon mnogo oklijevanja priznaje i 'posada' zajedno s kapetanicom. Ali 'posadi' koja je očito konzumirala malo previše 'virusa bahatosti', ne pada napamet priznati poput Papandreua: 'Krivi smo mi u vlasti za nastalu krizu'.

don Ivan GrubišićVi ste uvjereni da bi putnici na brodu morali podmetnuti leđa, napregnuti se do posljednjeg atoma snage kako bi odsukali brod iako nasukavanju nisu doprinijeli. Može li se uspjeti kada je na komandnom mostu i dalje osoba koju ni posada ni putnici nisu birali već ju je na to mjesto ustoličio 'kapetan' koji je s 'malo vitra' pobjegao kad je shvatio da je vožnja postala opasna?

Veliki Albert Einstein je rekao: 'Za djelotvorno prevladavanje poteškoća neophodne su korjenite promjene odnosa u kojima su one nastale.' Međutim, umjesto korjenitih promjena koje zagovaramo od 2008. godine, a koje su tada proglašene radikalnim zahtjevima uz napomenu da je sve pod kontrolom, tek sada dobivamo jako zakašnjele naznake nekih vrlo neodređenih ad hoc mjera koje nisu ni socijalne ni pravedne.

Ovoga puta, budući da su naši apeli do sada ostali samo 'glas vapijućeg u pustinji' pokrećemo inicijativu za moralnu, političku i kaznenu odgovornost svih koji su bili na kapetanskom mostu hrvatskog 'broda' koji se nasukao. Nadamo se da će nam se pridružiti i udruge civilnoga društva, mediji, i svi koji još pamte što znači pojam odgovornosti.

Ovakav sustav uređenja države generira krizna stanja i bez njegove promjene nema izlaza ni prevladavanja krize. Nužno je poticati otvaranje novih radnih mjesta jer 310.000 nezaposlenih vape: 'Rada, rada gospodaru'. Nažalost i deseci tisuća mladih koje smo školovali, napuštaju Hrvatsku, a svoju budućnost će graditi negdje u bijelom svijetu. Bez razvijanja socijalne države nema socijalne pravde. Javne i Caritasove kuhinje, dakle socijala, ne mogu biti zamjena za nefunkcioniranje socijalne države. Smatram da je opravdana uspostava Vijeća za socijalnu pravdu pri Uredu Predsjednika države. Pitanje je, koliko Vijeće i sam Predsjednik mogu doprinijeti neobično složenoj, slojevitoj i dubokoj krizi u kojoj se naše društvo nalazi jer su ovlasti minimalne.

Želimo li pomaknuti taj 'nasukani brod' nužno je:

  • ukidanje svih političkih i drugih povlastica koje nisu plod osobnog rada
  • objavljivanje transparentnog popisa branitelja, a onima koji su koristili nezaslužene privilegije oduzimanje svega
  • objavljivanje vjerodostojnog popisa birača
  • smanjivanje broja saborskih zastupnika i deprofesionalizacija njihova rada
  • provođenje reforme državne uprave i samouprave
  • smanjivanje broj županija, gradova i općina…

Osobno, i kao predsjedavajući GEF-a Hrvatske akademske udruge-čovjek nadasve, zalažem se za korjenite promjene u našem društvu. Temeljno je pitanje na koje treba konačno jasno odgovoriti: 'Tko je odgovoran za ovakvu krizu u našem društvu i što je generira?' Čini se da mi još uvijek nismo odgovorili na pitanje: 'Kakvu Hrvatsku hoćemo?!' Za to nam nedostaje strategija, vizija i svakako politička volja.

Gospodo, umjesto korumpirane i nesposobne vlasti, tražimo demokratsku, socijalnu, pravnu i pravednu državu! Vođenje države prepustite onima koji taj posao znaju i koji mogu raditi na dobrobit naše domovine i svih njenih građana, a ne radi vlastitih i skupih probitaka svoje kamarile. Maknite se s položaja za koje nemate ni znanja ni morala!

don Ivan Grubišić

Vezani članak: Kriza kao šansa?!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Jasno je kako se u slučaju homoseksualnih aktivista ne radi o nekim finim ljudima koji zastupaju toleranciju, već o radikalnim fundamentalistima koji su za ostvarenje svojih ciljeva spremni zanijekati građanima temeljna ljudska prava: slobodu govora, slobodu savjesti i slobodu vjere.

Varro Vooglaid