Posvećena crkva sv. Marka (10.01.2005)

Crkva sv. Marka je napravljena prema umjetničkom projektu Francisca Arguella Wurtza

Splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić u nedjelju je tijekom svečanog euharistijskog slavlja posvetio i blagoslovio novoizgrađenu župnu crkvu svetog Marka na Neslanovcu.
Tako je župa Neslanovac, koja broji oko pet tisuća vjernika, dobila crkvu, čiju su izgradnju, uz pomoć raznih donatora, financirali sami župljani.

— Neka ova crkva bude dom spasenja i milosti, neka se kršćanski puk u njoj sastaje i časti našeg spasitelja Isusa Krista — kazao je nadbiskup Barišić tijekom posvete nove crkve. Ističući kako se posveta događa na dan Isusova krštenja, nadbiskup Barišić je kazao kako se i ovdje događa ono što se dogodilo na Kristovu krštenju: nebo se otvara, a ljudi upućuju svoj pogled k Bogu. Crkva je sveto mjesto susreta s Bogom i čovjekom, mjesto gdje dobijamo nadahnuće vjere i hrabrost.
— Bog nas želi okupiti u svoju obitelj, a to je Crkva. U njoj se mi okupljamo kao narod Božji, da ga slavimo i zahvaljujemo mu na milosti spasenja. U crkvi se slavi euharistija, najveći čin ljubavi, pa je stoga crkva sveti i posvećeni prostor — pojasnio je msgr. Barišić sa željom da val milosti Božje potopi sve ljudske grijehe.
Svima koji su pomogli u izgradnji crkve, zahvalili su župnik don Šime Doljanin i Ivan Giljanović u ime Pastoralnog vijeća, rekavši kako se župljani sjećaju nadbiskupova blagoslova danog prije tri godine kad je započeta izgradnja.
Novoizgrađenu župnu crkvu svetog Marka posvetio je i blagoslovio msgr. Marin Barišić Crkva sv. Marka je napravljena prema umjetničkom projektu Francisca Arguella Wurtza. Idejni nacrt izradio je arhitekt Maurizio Bergamo, a izvedbeni dio arhitekt Damir Rako. Izvođač betonskih radova bio je Konstruktor, glavninu završnih radova izveli su Intergradnja i tvrtka Stanka Galića, a zanimljivo je da su dio radova obavili i sami župljani. Crkva je uređena prema smjernicama II. vatikanskog sabora i u skladu s odredbama Rimskog misala.

 

Tekst iz Slobodne Dalmacije od 10.01.2005.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Da je 1945. oni bi nas strijeljali, a da je 1971. oni bi nas hapsili, ali 2013. godine oni nam zabranjuju pisati. Bio bih sretan kada ovo što kažem ne bi bilo točno.

Tihomir Dujmović