HDZ radi za dobrobit Neslanovca?U svijetlu najnovijih grubih napada HDZ-a pokušat ću objasniti kako je prije 6 godina nastao portal www.neslanovac.hr i zašto.

Namjera mi je bila iskoristiti tehnološki napredak i dostupnost tehnologije za poboljšati kvalitetu života u našem kvartu informiranjem. Već prvi objavljeni članak "Dobro došli na web portal splitskog kvarta Neslanovac !" pokazuje što se htjelo postići.

Portal je zamišljen i prvobitno bio namijenjen pisanju isključivo o kvartovskim temama. Nisam imao nikakvog razloga sumnjati da će tadašnji vijećnici u Vijeću kotara jedva čekati iskoristiti takvo moćno sredstvo za informiranje i komunikaciju s biračima, tim više što je tada u Splitu to bila potpuna novost.

Samo su kotarevi Visoka i Gripe bili prisutni na internetu i naravno, objavljivali sve dokumente vijeća kotara, a posebno zapisnike sa sjednica vijeća.

HDZ jamči da će im zajednički interes biti jedini interes!?

Međutim, tadašnji (i sadašnji) HDZ-ovi vijećnici, na moje prijedloge reagirali su sasvim suprotno očekivanjima i usprotivili se objavljivanju zapisnika različitim jeftinim opravdanjima. Dok su drugi kotarevi, kao Žnjan-Pazdigrad otvarali svoje internetske stranice i objavljivali sve o radu svojih vijeća, naše neslanovačko vijeće, pod stalnim nepogrješivim vodstvom HDZ-a, odlučilo je i službeno zabraniti našem portalu objavljivanje informacija o vijeću kotara Neslanovac, te zaprijetiti tužbom sudu, ako se usudim i dalje pisati o tim zabranjenim temama. Zabranu od 12. studenog 2010. potpisao je tadašnji i sadašnji Predsjednik Vijeća GK Neslanovac Mirko Prančević. (http://bit.ly/Zabrana_pisanja)

Zanimljivo je da hadezeovci nikada nisu ozbiljno odgovorili zašto su protiv objavljivanja zapisnika i zašto ne žele da javnost zna što oni rade i kako vode vijeće kotara. Svih 6 godina njihove žestoke borbe protiv javnosti nitko ne zna koji je njihov motiv. Što ih to gura da tako grčevito skrivaju od javnosti što i kako rade?

Tako sam se našao u situaciji preispitivanja smislenosti daljnjeg rada na portalu i njegova postojanja. Ako je portal nastao kako bi pisao o aktivnostima vijeća kotara Neslanovac i događanjima u kvartu, ima li smisla da uopće postoji, ako su mu HDZ-ovci zabranili pisanje prijeteći sudom? O čemu će portal uopće pisati? To je bila teška dilema, a odluka o gašenju portala bila je vrlo blizu.

Prevagnula je ipak činjenica da na portalu osim mene, članke objavljuje nekolicina autora. Tu prvenstveno mislim na župnika don Šimuna Doljanina i odgojiteljicu Dijanu Vujić iz vrtića Nešpulica, čiji su članci izuzetno popularni. Bilo mi je žao uskratiti čitateljima članke omiljenih autora, pa je portal nastavio postojati.

Prije dvije godine aktivno smo se uključili u borbu protiv tkzv. Zdravstvenog (pre)odgoja, a naše članke iz te rubrike prenosili su i neki vrlo popularni hrvatski portali kao bitno.net, zdravstveniodgoj.com i dnevno.hr, na što sam jako ponosan.

Imamo dva vijećnika u Vijeću GK Neslanovac

Tako je došlo i vrijeme posljednjih kotarskih izbora. S nekolicinom prijatelja odlučili smo se kandidirati na kotarskim izborima. Naša lista dobila je više od 23% glasova, pa su dva kandidata s liste ušli u sastav Vijeća GK Neslanovac. Tu ćemo se zalagati za ostvarivanje našeg predizbornog programa i svega drugoga što budemo smatrali važnim za naš kvart.

Temeljna stvar je informiranje, jer bez informacije nema demokracije. Važno je i nužno da stanovnici Neslanovca znaju što radi Vijeće kotara, o čemu odlučuje i kako, jer te odluke utječu na sve, na one koje to zanima i na one koje to uopće ne zanima.

Od mjerodavne gradske službe za rad s kotarevima, dobili smo potvrdu da možemo objavljivati sve dokumente kojima barata vijeće kotara, jer je njegov rad javan sukladno članku 37. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Temeljem mišljenja pročelnika Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Filipa Butorovića, očekujemo da će HDZ prestati uskraćivati vijećnicima pristup dokumentima, što je do sada neopravdano činio. Tako se nadamo da ćemo omogućiti i svima zainteresiranima uvid u te dokumente.

Nadam se da će sve više ljudi prati naš rad i rad Vijeća kotara Neslanovac, te da će svojim komentarima sudjelovati i utjecati na njih. Zato vas sve pozivam da čitate i dijelite sa svojim prijateljima i poznanicima naše članke.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Najbolje bi bilo probuditi se vrlo rano, pa trčati ili voziti bicikl. Zrak rano ujutro je tako svjež i čist. Često uključim budilicu. Ona zvoni, ja ispružim ruku, pritisnem gumb za zaustavljanje i vratim se na spavanje. Toliko o ranom jutru i svježem zraku!

Robert Kubica