U zgradi Banovine u petak 20.02. je predstavljen dosad najambiciozniji gradski projekt aktualne vlasti - uređenje istočnog ulaza u Split, gdje bi se za nekoliko godina trebalo izgraditi čak milijun kvadrata novih sadržaja.

Prema predstavljenom urbanističkom rješenju skupine autora, na čelu s arhitektom Damirom Rakom, koje je jednoglasno pobijedilo na nedavnom natječaju, “nova vrata Splita” trebala bi oživiti urbanistički devastirano i gotovo zaboravljeno područje Neslanovca, Mejaša i sjevernog, rubnog dijela Pujanki. Istok grada tako će dobiti poslovni centar, nove stanove, trgovačke i zabavne sadržaje, veliki gradski park i trg, dječje vrtiće, jaslice, novi dom omladine, poduzetnički inkubator...

Tri cjeline

- Projekt je sastavljen od tri cjeline: područja na Mejašima, gdje se nalazila tvornica “Končar”, a koja se seli na Kukuzovac, zatim sjevernog neizgrađenog dijela Pujanki, te zemljišta “Vodovoda” na Neslanovcu. Naša namjera je bila urbanizirati ta područja i stvoriti grad unutar grada sa svim potrebnim sadržajima. Ipak, najvažnije od svega je što smo konačno definirali nove javne prostore kojima gravitiraju čitava navedena naselja – istaknuo je Jurica Jelavić, predsjednik Društva arhitekata Split.

Kompjutorska simulacija budućeg najvećega gradskog trga okruženog sa sedam poslovno-stambenih nebodera zamišljenih urbanističkim rješenjem na području Mejaša
Prema njegovim riječima, na Mejašima će se tako u sklopu projekta izgraditi najveći trg u Splitu, a bit će okružen uslužnim i trgovačkim sadržajima te neboderima od kojih će najviši imati 36 katova. Na Neslanovcu, gdje je danas smješten “Vodovod “, nakon dugo godina trebao bi se urediti novi gradski park, a taj dio grada dobit će i novi vrtić i jaslice. Pujanke bi se, pak, trebale uglavnom popuniti novim stanovima, no postoji ideja da se ta lokacija, koja je dijelom u gradskom vlasništvu, osposobi za gradnju novih jeftinijih kvadrata iz programa poticane stanogradnje.

Interes investitora

Iako u Banovini nisu željeli govoriti o visini investicije, pravdajući se kako to ne bi bilo u redu s obzirom na tešku financijsku krizu u državi, rečeno je kako će se izgradnjom svih planiranih sadržaja od komunalne naknade i doprinosa ‘ubrati’ dovoljno novca da se napune tri gradska proračuna. Dakle, oko tri milijarde kuna moglo bi se sliti u gradsku blagajnu.

Na sjevernoj strani simulacije su neboderi s trgom na Mejašima, na južnoj strani je Neslanovac s nizom zgrada, velikim parkom, vrtićem, jaslicama i vodospremom, dok je na zapadu dio Pujanki predviđen za stanove i moguće nove zgrade POS-a
- Već sada imamo investitore koji su zainteresirani za ulaganje u projekt. Nizozemska “Tulipan group” posjeduje na Mejašima 48 tisuća kvadrata za izgradnju nebodera i trga s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima, dok je na prostoru Pujanki većinski vlasnik zemljišta splitska tvrtka “Sanit gradnja” koja će najvjerojatnije investirati zajedno s Gradom. Predstavljanjem novog velikog projekta, bez obzira na recesiju, Grad Split ima mogućnost izrade investicijskog kataloga u koji bi trebao uvrstiti prostore Trsteničke uvale, Duilova i istočnog dijela grada, te time nastupiti na svjetskom tržištu kao respektabilni partner i otvoriti vrata stranom kapitalu - ustvrdio je arhitekt Jelavić.

Gelo: Hotel i disko-kuglana

Na predstavljanju projekta je bio i Kristijan Gelo, član Uprave ‘Tulipan grupe’. - Nakon Zagreba odlučili smo investirati u Split, te smo u posljednjih devet mjeseci na Mejašima otkupili golemo zemljište i zgradu ‘Končara’. Namjeravamo graditi čitavi centar sa svim sadržajima: trgovački centar, poslovni kompleks, hotele i stanove. Optimisti smo i ako sve bude u redu, prvi dio našeg kompleksa, koji obuhvaća veliku poslovnu zgradu, trgovački i zabavni centar, trebao bi započeti s izgradnjom za 12 mjeseci, a za dvije godine namjeravamo dobiti uporabnu dozvolu – kazao je Gelo. Mladi poduzetnik bosanskih korijena otkrio je da će i on najvjerojatnije uzeti stan na Mejašima, a jedna od stvari koje će tamo izgraditi je i disko-kuglana. - Imala bi 20 staza i mogla bi primiti više od 500 ljudi. Eto, samo to mi fali ovdje u Hrvatskoj... - kazao je Gelo.

Damir Rako na čelu ekipe pobjednika

Pobjednički rad, prema kojemu će se definirati novi izgled istočnog ulaza u grad, djelo je skupine autora predvođenih arhitektima Damirom Rakom, Nenadom Mikulandrom, Goranom Pavlovićem, Franzom Zahrom, Sanjom Rdovniković, Ivanom Bakotić i Anom Palac.

Izvor: Slobodna Dalmacija