Vozilo autoškole na autobusnoj staniciPetnaestak dana nakon našeg upita o nepropisno zaustavljenim i parkiranim vozilima autoškola na autobusnim stanicama, javio nam se direktor još jedne autoškole. To je treća po redu autoškola koja se oglasila o našem upitu. Direktora su vrlo uzrujale fotografije vozila njegove autoškole uhvaćenih u prekršaju. Čak je pomislio da imamo nešto protiv njega osobno ili njegove autoškole.

Objasnili smo mu da nemamo ništa protiv njega ni autoškole koju vodi, nego imamo protiv bilo čijeg zaustavljanja i parkiranja na autobusnim stanicama, a posebno kada to čine instruktori vožnje koji bi drugima trebali biti primjer ponašanja u prometu.

Naš stav je ovakav: zaustavljanje i parkiranje vozila na autobusnim stajalištima i na bilo kojem mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka je ZABRANJENO ZAKONOM.

Zakon ne predviđa nikakve iznimke tipa: tu je blizu kiosk brze hrane, kladionica, kockarnica, bankomat i slično, pa nema razloga da ih itko koristi kao opravdanje za njegovo kršenje. Nikakva olakotna okolnost nije niti činjenica da Grad Split izdaje dozvole za rad takvim objektima u neposrednoj blizini autobusnih stanica, što neke neozbiljnije vozače navodi da prekrše zakon i parkiraju vozila točno ispred navedenih objekata. Tko im brani odvesti auto u sporednu ulicu, na neko parkiralište ili iza zgrade?

Direktor nam je rekao da je mnogo puta upozoravao svoje instruktore da paze što i kako rade, posebno glede zaustavljanja na autobusnim stanicama, pa unatoč njegovu trudu i upozorenjima, neki se instruktori oglušuju na njih i na propise.

Zamolio nas je da ne ocrnjujemo njegovu autoškolu, ta da barem prekrijemo logotip i ime autoškole na našim fotografijama koje prikazuju nepropisno zaustavljena i parkirana vozila autoškola na autobusnim stanicama.

Iz razgovora s direktorom stekli smo dojam da mu je stalo do njegova posla, autoškole, poštivanja zakona i sigurnosti svih sudionika u prometu, kao i do statusa njegovih zaposlenika. On podržava i našu akciju “Poštujte naše stanice”.

Zbog svega toga, odlučili smo ukloniti fotografije automobila njegove autoškole sa naših mrežnih stranica. Držimo da su postigle svoju svrhu i da instruktore ove autoškole više nećemo viđati u prekršaju na autobusnim stanicama.

Ujedno apeliramo na direktora da ne kažnjava novčano svoje instruktore zbog njihovih prošlih prekršaja koje smo dokumentirali. Neka im to posluži kao upozorenje i podsjetnik da ubuduće trebaju raditi ozbiljnije.

Ne spominjemo imena autoškola

Namjerno ne spominjemo imena autoškola, kako im ne bismo činili nepotrebnu štetu. Fotografije na internetu su jedno, a napisana riječ je ipak nešto drugo. Nadamo se da će se uskoro javiti i ostale splitske autoškole, jer iz do sada viđenog stječe se dojam da im nije stalo do sigurnosti u prometu i poštivanja prometnih propisa. Ako ovakav blagi pristup autoškolama ne da ploda, naša će Inicijativa razmotriti i druge mogućnosti.