27. veljače navečer neki su portali pisali kako je vozač Prometova autobusa uništio dva auta i znak i to sve zbog dvije kune.

Najprije je članak objavljen na portalu 24 sata, a kasnije su neki drugi prenijeli istu verziju događaja, koja čitatelju ne prikazuje pravu istinu, već pokušava napraviti senzaciju od jedne, barem po šteti, banalne prometne nezgode. Vozača su izložili višednevnom vrijeđanju po raznim portalima, a nigdje nismo mogli pročitati njegovu verziju događaja.

Portal 24 sata odbio objaviti demanti sindikata vozača Prometa

Važno je spomenuti da je predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika splitskog „Prometa“, zamolio portal 24 sata da objave njegov demanti, a oni su to odbili.

Razgovarali smo s vozačem koji je bio vrlo potresen događajem, jer mu se nešto slično nije dogodilo u 20 godina rada u Prometa.

Već sami naslov donosi glavnu neistinu. Kasnije u tekstu se spominje da su sporne 2 kune nađene, što nije točno. Putnica je doista vozaču dala 9 kuna umjesto 11. To je česta pojava. Ponekad putnici greškom daju netočan iznos, a nekad i namjerno. Vozačima nije lako uvijek prebrojiti dobiveni sitniš, što neki putnici iskorištavaju. Upravo malo prije nezgode, istom vozaču neki drugi putnik dao je 8 kuna i otišao sjesti, prije negoli je vozač uspio prebrojiti novac. To je svakako pomoglo da ga iznervira nedovoljan iznos dobiven od djevojke. Tako se dogodilo da je za vrijeme rasprave s djevojkom autobus lagano krenuo, te udario vozilo koje je bilo nepropisno parkirano na stanici. Oštećenja obaju vozila bila su neznatna, a izrazi korišteni u medijima, „uništena vozila“, „potpuni kaos“, „smrskan branik“ itd. su pretjerani i ne odgovaraju istini.

Oštećeno vozilo bilo cijelu večer nepropisno parkirano na autobusnoj stanici

Zanimljivo da je vozilo koje je autobus oštetio, ostalo na istoj autobusnoj stanici cijelu večer, najmanje do 21:30, a nezgoda se dogodila oko 18:30. Vlasnik se i nakon nezgode vratio u kafić, gdje je bio i prije. Nameću se neka pitanja: zašto je vozilo bilo parkirano na autobusnoj stanici, gdje je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje? Jeli policija kaznila prekršitelja i ako ga je kaznila, kako to da je njegov automobil i dalje ostao parkiran na zabranjenom mjestu? Jeli prekršitelj koji je proveo cijelu večer u kafiću, konzumirao alkohol?

Treba reći da je isti vozač, nakon nekoliko dana opet viđen kako parkira na istoj autobusnoj stanici, ovaj put drugo, još veće vozilo. Dakle, čovjek redovno krši zakon parkirajući na istoj autobusnoj stanici.

U Splitu se masovno bezbrižno parkira na autobusnim stanicama

U Splitu je mnoštvo takvih vozača koji parkiraju na autobusnim stanicama, stvarajući velike probleme vozačima autobusa, putnicima, posebno starijima i osobama s invaliditetom. Ali o tome portali vrlo rijetko pišu, nažalost.

Zato su vozači Prometa pokrenuli akciju „Poštujte naše stanice“ kojom pokušavaju upozoriti javnost i mjerodavne na neodrživo stanje parkiranja na autobusnim stanicama.