Pravo i pravda želi ubrzati najavljene promjene u poljskoj diplomaciji. Nakon izmjena i dopuna Zakona, svoj rad u službi vanjskih poslova će među ostalim završiti diplomati obučeni u Moskvi.

Kad bismo mogli očekivati nešto ovakvo u Hrvatskoj? Koliko bi diplomata ostalo u službi kad bi se sličan zakon donio i u Hrvatskoj?

U prosincu 2015. godine, Poljska Vlada je ukinula natječaje za rukovodeća radna mjesta u državnoj službi. Natječaji su zamijenjeni uobičajenim pozivima. Ista promjena zakona o ministarstvu vanjskih poslova, omogućila bi Ministru vanjskih poslova, birati ljude prema svojoj volji. 

U intervjuu za "Dziennik Gazeta Prawna" Józefa Hrynkiewicz, zastupnica Prava i pravde kaže da će Nacrt izmjena i dopuna dovesti do lustracije osoba koje su zaposlene u diplomatskoj službi prije 1989. i još uvijek su na dužnosti.

Hrynkiewicz kaže da prvi ministar vanjskih poslova nakon 1989. godine, Skubiszewski, nije uveo reda u diplomaciju.

U diplomaciji ne bi trebali raditi ljudi školovani u Moskvi - rekla je zastupnica.

S njenim mišljenjem ne slaže bivši diplomat Witold Jurasz. Bivši veleposlanik u Minsku podsjeća da su osim u jednom slučaju, svi poljski diplomati, koji su bili zaslužni za uvođenje Poljske u NATO, bili diplomati i prije 1989.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o službi vanjskih poslova donijet će zakonska rješenja koja će pomoći osloboditi se službenika koji su radili ili imali bilo kakve veze s državnim aparatom prije 1989. Novinari tvrde da, unatoč medijskim izvješćima nesklonim vlastima, do sada nije bilo čistke bivših kadrova u diplomaciji.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Hrvatski su političari, uz samo nekoliko iznimaka, tek trećerazredni komprimiseri, koji ne znaju gotovo ništa o sadržaju svoga posla.

Davor Butković