Sarajevska ulica u Neslanovcu

Vijeće GK Neslanovac na svojoj V sjednici održanoj u srijedu 26.11.2014. odlučilo je naručiti projektnu dokumentaciju za izgradnju pločnika širine 120 cm i dužine oko 150 m na istočnom dijelu Sarajevske ulice od kafića Pistura do kafića Stop. Dokumentacija bi trebala koštati oko 35 000 kuna i bit će plaćena takozvanim decentraliziranim sredstvima koja naš kotar ima na raspolaganju za manje komunalne zahvate.

Naš kotar još će morati platiti policiji oko 8 000 kuna za regulaciju prometa za trajanja radova.

Nakon toga građevinske radove u iznosu od otprilike 70 000 kuna platit će Grad Split, a nadamo se da će troškovi izgradnje pločnika u Sarajevskoj biti uvršteni u proračun Grada za 2015. godinu.

Tako ćemo vjerojatno tijekom iduće godine napokon imati jedan pločnik u kvartu koji bi trebao služiti svrsi, tj. pješacima. To će se postići ugradnjom „bubamara“ ili stupića koji će onemogućiti parkiranje, što će pridonijeti normalnom odvijanju prometa u tom dijelu Sarajevske ulice. Očekujemo i da će se time riješiti pitanje gužve ispred trafike Roko. Također taj pločnik kada bude završen može poslužiti kao ogledni i za ostale, sada nefunkcionalne pločnike koji postoje u nekim ulicama našeg kvarta.

U Neslanovcu postoje još mnogi problemi vezani za promet, brzinu kretanja, mnoštvo vozila u tranzitu itd.

Čini se da ti problemi nisu jasno definirani, niti postoje konkretni prijedlozi za njihovo rješavanje. Npr. problem velikog broja dostavnih i drugih vozila koja prolaze Mostarskom i dijelom Hercegovačke i Zagorskog puta u tranzitu prema Solinu i sl.

Zabrana prometa za kamione u NeslanovcuOsobno ne znam kakav bi tu znak trebalo postaviti pa da ga vozači poštuju. Imamo primjer znaka zabrane prometa teretnim vozilima koji se nalazi u Mostarskoj, malo niže od Konzuma, a svi smo svjedoci da se ne poštuje. Tome treba nadodati i jurnjavu automobila Mostarskom, zbog koje se stanovnici ulice žale već godinama, a čini se da nitko ne želi ništa učiniti dok se ne dogodi nekakva tragedija.

O tome i o drugim prometnim problemima Neslanovca uskoro ćemo, nadam se razgovarati s Damirom Babićem, voditeljem Odsjeka za komunalne poslove, Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo.

Pripremili smo nekoliko prijedloga:

  • Ograničavanje tranzitnog prometa
  • Usporavanje prometa Mostarskom od „Stopa“ prema istoku u dužini od 300 m
  • Dodatno usporavanje prometa u Hercegovačkoj u blizini škole, jer dosadašnji uspornici nisu postigli svrhu
  • Jednosmjerna ulica Neslanovac od trafike Roko prema istoku u dužini od 25 m, kako bi se omogućio nesmetan ulazak vozila iz Sarajevske i smanjila gužva na glavnoj cesti

Postoje prijedlozi o pretvaranju nekih ulica u jednosmjerne, što bi omogućilo bolji protok vozila u ulicama koje nisu dovoljno široke da bi se dva vozila mogla normalno mimoići. Ali ni sami članovi Vijeća kotara ne mogu se složiti oko toga koje bi to ulice trebale biti. Jedni predlažu da se Kupreška učini jednosmjernom, a drugi da se isto to učini s Putom Smokovika, pri čemu bi smjer kretanja bio obrnut od smjera kazaljki na satu.

O tome će se nastaviti razgovarati, a pozivam i sve vas koji želite sudjelovati da šaljete svoje prijedloge i mišljenja na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PRIJEDLOG JEDNOSMJERNIH ULICA U NESLANOVCU

Prijedlog jednosmjernih ulica u Neslanovcu

*Ivan Barišić nezavisni je vijećnik u Vijeću GK Neslanovac

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Veličina se postiže
kada se zaboravi
rang onoga koji je iznad nas
a također i
onoga tko je ispod nas.
Kada nismo ni oholi sa poniznima
niti ponizni sa oholima.

Anthony de Mello