Protiv nasilne kajkavizacije hrvatskog jezikaMnogim ljudima u Dalmaciji i drugim nezagrebačkim regijama, već dugi niz godina paraju uši izrazi koji se čuju na televizijama, tipa: „kaj ne“, „kužiš ili ku'iš“, „fotka“, „repka“, „roćkas“,“guba“, „ideš“ itd. a s kojim nas bombardiraju svakim danom sve više.

Također pogrešno uzlazno naglašavanje riječi na zadnjem ili prvom slogu kao: detálj umjesto dètālj, parlamént umjesto parlāment, procés umjesto pròces, bunár umjesto bunār, lavór umjesto làvōrVélebit umjesto Velèbit, Pálagruža umjesto Palāgruža , góspodarski umjesto gospòdārskī, óporavak umjesto opòravak, telefón umjesto telèfōn itd.

Sva ta odstupanja od hrvatskog standardnog jezika svojstvena su neštokavsim dijalektima i dolaze uglavnom iz zagrebačkog uličnog govora. Tko od Vas nije imao priliku čuti telefonom od poslovnih partnera u Zagrebu: „budem rekla šefu“ ili „ako će biti uvjeta, prihvatit ćemo“. U takvim razgovorima, to može i proći, ali na televiziji i u velikoj mjeri i javnoj, to je potpuno nedopustivo.

Tako veliki dio naših cura danas ima „dečke“ a ne momke, kao nekad, a užasni izrazi tipa: „javim ti se“, „svašta nešto“, „prestrašno“, „preloše“ i slični, toliko su se udomaćili da ih više nitko niti ne primjećuje.

Vokativ je skoro nestao iz jezika. Na Tv-u se voditelj kandidatima obraća sa npr: Što ste nam to skuhali Vedran? Gospodine Ivan, recite nam …. Pa tako imamo novu pojavu u Dalmaciji da mame svoju djecu zovu: Iva dođi, Mara dođi ….. umjesto Ive, Mare.

Na Fejsbuku je prije dva mjeseca nastala grupa koja pod vodstvom našeg poznatog sugrađanina Roberta Pauletića pokušava reći NE, nasilnoj kajkavizaciji crtanih filmova. Prvih dana, o nastanku grupe, podrugljivo je izvijestio HTV. Drugi mediji su uglavnom ignorirali inicijativu i grupu iako broji blizu 17 tisuća članova koji se na pristojan i konstruktivan način bore protiv poplave zagrebačkog slenga u crtanim filmovima. Na rečenoga Pauletića i grupu digla se „kuka i motika“ po raznim forumima sjeverne Hrvatske. Optužuje ih se za fašizam, za poticanje sukoba na relaciji sjever-jug, naziva mrziteljima Zagrepčana i mnogim drugim pogrdnim imenima, iako je vidljivo da se grupa bavi isključivo pitanjem jezika i da nema vrijeđanja.

Do danas ni jedan relevantan medij nije na ozbiljan način izvijestio o čemu se tu radi. Članovi grupe analizirali su nekoliko tipičnih sinkronizacija crtanih filmova i došli do poraznih rezultata da je zagrebački ulični govor zastupljen sa 85%. Ovdje možete vidjeti rezultate analize.

U grupi sudjeluju ljudi iz svih hrvatskih regija koji osjećaju revolt zbog takve prakse. Npr. čovjek se u Pismu iz Slavonije žali da se „uzlazni naglasak nalazi na zadnjem slogu što je karakteristično za zagrebački ulični govor (primjerice: bunár, lavór, župán), ali ne i književni hrvatski govor (bunār, làvōr, žùpan)“.

Grupa se usudila progovoriti o velikom problemu koji tišti mnoge ljubitelje hrvatskog jezika koji je izložen neviđenom deformiranju. U tome prednjače internetski portali i tiskani mediji sa „eventima“, „selebritijima“, „stejdžovima“, „partijima“ itd. Situacija je dovedena do apsurda u nekim, nazovimo modernim (kaže li se to „stajliš“?) emisijama tipa Red Carpet ili Exluziv čiji je riječnik i način izražavanja upravo degutantan.

Na ovo jadno stanje u hrvatskom medijskom i inom prostoru, ustrajno upozoravaju voditelji trominutne emisije Govorimo Hrvatski, koja se emitira svakog dana oko 7.55 i 14.55 na prvom programu Hrvatskog radija, a Radio Split to uvijek prenosi. Toplo preporučamo svakome da sluša emisiju, jer će otkriti mnoge stvari važne za hrvatski jezik, a koje je vremenom zaboravio ili zanemario. Aktualne emisije možete poslušati u arhivu Hrvatskog radija u sekciji GOVORIMO HRVATSKI.

Nadamo se da će ova grupa nešto postići, jer je hrvatski standardni jezik ozbiljno ugrožen ovakvim stanjem stvari. Za sada je, čini se, na djelu bojkot ove grupe od strane svih nesplitskih medija, jer kako inače objasniti da se portali raspišu o potpuno trivijalnim grupama sa Fejsbuka koje broje npr. 1000 članova, a o ovoj ozbiljnoj grupi sa blizu 17 000 članova, koja progovara o ozbiljnim problemima, nigdje ni riječi?

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Funkcija djeteta je da živi svoj život - ne život koji mu zabrinuti roditelji misle da bi trebalo živjeti, niti život u skladu s ciljevima pedagoga koji misli da zna najbolje.

Alexander S. Neill