Osnovna škola Ravne njiveDopustite da Vam nekoliko crtica dočaram događaje od samog osnivanja, pa sve do današnjeg dana.

Oko 1970. godine počelo se graditi novo naselje solidarnosti Ravne njive, na kojem je živjelo oko 9000 stanovnika, a time i potreba izgradnje nove škole.

Škola je građena sredstvima  mjesnog samodoprinosa građana i sredstvima  tadašnjeg SIZ-a odgoja i obrazovanja. Izgradnja je predviđena u fazama, a 1979. izgrađena je prva faza.

Djeca s ovog područja pohađala  su nastavu u susjednim gradskim školama, a najviše u OŠ ˝Brda˝. Za direktora u izgradnji imenovan je gospodin Mijo Brstilo, pedagog OŠ ˝Marijan˝, a temeljem rješenja o osnivanju škole odlučeno je da 13 nastavnika razredne i predmetne nastave prijeđu u novoosnovanu školu, a razlika  nastavnog i ostalog kadra primljena je natječajima i raspoređivanjem  tehnoloških  viškova.

21.11.1979. godine održana je prva sjednica Učiteljskog vijeća, a 24.11.1979. nastava se po prvi put održava u novoj zgradi. Škola tada raspolaže sa petnaest specijaliziranih učionica, deset kabineta, knjižicom, zbornicom i ostalim pratećim prostorijama. Nastava se održava u tri smjene, sa 12 nižih i 16 viših odjeljenja.

Upisano je 848 učenika a 20.05.1980. škola i zvanično  dobiva ime ˝Prvi splitski partizanski  odred˝. Uspostavom hrvatske države, kao i svim splitskim školama, tako se i našoj mijenja ime, te se određuju  nova imena po gradskim toponimima, pa ova škola 1992. godine dobiva naziv OŠ ˝Ravne njive˝.

Već sljedeće godine sagrađena je i druga faza škole, odnosno kat istočnog dijela razredne nastave (4 učionice i 2 kabineta), te prestaje potreba za radom u tri smjene i trajanje sata od 40 minuta.

Vjerujem da ćemo ovih dana dobiti ono što željno iščekujemo već drugi niz godina, a to je sportska dvorana s gledalištem manjih gabarita, ali sasvim zadovoljavajuća.

Isto tako, s južne strane škole na nekadašnjem neuglednom prostoru dobila su se dva osvijetljenja igrališta i dva parka, tako da su uređenjem  parkinga na sadašnjem betonskom  igralištu kompletno završene sve tri faze planirane pri samoj izgradnji.

Obzirom da u današnjim vremenima roditelji rade europsko radno vrijeme, upravo na njihovu inicijativu osigurat će se financiranje učenika u cjelodnevnom boravku, odnosno otvoriti kuhinja s blagovaonicom za učenike  prvog razreda.

Split, 9. prosinca 2010.                                                                           

Ravnatelj:

Miljenko Bitanga