Promatrač na izborima u Neslanovcu

HDZ-ov promatrač je od 07 sati u prostorijama kotara i prati tijek glasovanja. U prvim satima izbora koji su uslijedili, izrazi lica, kako promatrača tako i HDZ-ovih članova i pristaša pokazuju sve, samo ne opuštenost. Dapače, vidljiva nervoza uzrokovana velikom izlaznošću samo pojačava došaptavanja i komešanje. 

Stalno čujem od kolege promatrača kako je na ranijim izborima u prethodna dva ciklusa izlaznost bila oko 500 ljudi.

Kaže, ovi nezavisni su stvarno vodili jaku kampanju. Nema di ih nema.

"Nešto Mostarska, Zagorski put, put za dicu kod Bauhausa, fešta kod balotaškog", "ograda za koju govore da su je oni stavili",  "zelenilo neko" itd. 

Kako je vrijeme prolazilo tako je impresija izlaznošću birača bivala sve veća, a ona došaptavanja i tihi razgovori su postali glasni razgovori i počela je mobilizacija. Dolazi prvi Marijan Bašić i počinju pozivi, grljenja i upiranje svakoga tko je došao podržati HDZ da pozove još ljudi. 

Nakon Bašića dolazi netko za koga su rekli da je predsjednik mladeži, a tijekom cijelog dana na terenu je nervozno zivkanje i angažiranje svih, mladih, starih, teško pokretnih (ali živih ovaj put). 

Čuje se sto puta Barišić ovo, Barišić ono. Hvali se kampanja nezavisnih i stalno govori da će rezultat biti "u tisno". Nisu u jednom dužem vremenu bili svjesni snage i motiva koje su nezavisni probudili u ljudima, dapače, vidio im se pravi strah na licima, a sva bahatost i podsmijeh koji bi se očekivali, su izostali. 

Govore kako je "Barišić okrenija sve živo", kako "ima on prijedloga i projekata, ali se s njim ne može radit, jer on uvik hoće da bude po njegovom", kako "on kaže da su oni napravili ogradu u Mostarskoj", kako "on piše i objavljuje sve na internetu", kako "napada sve živo putem interneta" i kako "njemu ništa ne valja i protiv svega je šta god HDZ napravi". 

Pa onda Bašić kaže da on "sve to prati na internetu i kako tu radi puno i Ivana Ljulj", onda opet zovi ovog, zovi onog, jeli izašao taj i taj i tako do kraja dana. Nakon što su se vrata kotara zaključala i prebrojali glasovi, uslijedila je opaska, ovaj put posprdna, hdz-ovog promatrača članovima biračkog odbora da "paze kako će pisat i potpisati na zapisnik, jer će to Barišić odmah objavit na internetu i doznat će se javno imena i prezimena članova biračkog odbora", a na pitanje jedne članice biračkog odbora kako i odakle će to Barišić objavit, kaže HDZ-ov promatrač "uvik on dođe do toga". 

ZNN je 28 godina vladavine HDZ-a na Neslanovcu doveo u samo godinu dana u izjednačenje. Utjerao je ozbiljan strah u glave i razmišljanja HDZ-ovaca i možda će ih to natjerat da nešto počnu radit, a ZNN će ih "pregazit" u narednom vremenu, u idejama, programu, znanju, sposobnosti, radu i to će ljudi prepoznati još i šire, još i više.