Za naš Neslanovac!

Prije nekoliko godina pisali smo o Inicijativi Za naš Neslanovac u članku Znate li što je to Inicijativa "ZA NAŠ NESLANOVAC"?

Bio je to prvi članak koji je zainteresirane stanovnike Neslanovca upoznao s ovom ekipom koja spada u najaktivnije, a možda je i najaktivnija na području Splita.

Od tada se dogodilo mnoštvo pozitivnih stvari, a Inicijativa ZNN je dala dvoje vijećnika u splitskom Gradskom vijeću i jednoga u skupštini Splitsko Dalmatinske županije.

Gradski vijećnici su bili Ivan Barišić i Ivana Ljulj, a županijski Ante Popović.

ZNN je svojevremeno organizirao druženja ČETVRTkom u ČETVRTi koja su iznjedrila više kvalitetnih projekata za koje se ZNN ustrajno zalaže. Ulaskom korone u naše živote susreti ČETVRTkom u ČETVRTi prestali su se održavati, ali u planu je njihovo reaktiviranje čim uvjeti to dozvole.

1. Jedna od prvih ZNN akcija bilo je stavljanje u funkciju Dičijeg puta koji je bio zarastao u draču i neupotrebljiv tridesetak godina. Taj put je djeci skratio put do škole za oko 1 kilometar. Taj ogromni posao odrađen je višemjesečnim svakodnevnim angažmanom vijećnika Ivana Barišića uz izvrsnu suradnju s Nenom Ružićem voditeljem javnih radova, kao i s Damirom Babićem ovl. Pročelnikom za komunalu i savjetnikom gradonačelnika Opare Ivicom Grubišićem Girom.

2. Upravo Dičijim putom djeca dođu za tri minute do školskog autobusa koji ih od početka prošle školske godine vozi u OŠ Ravne Njive – Neslanovac, opet isključivom zaslugom ZNN-a, a najviše županijskog vijećnika Ante Popovića. Ante se godinama borio da se ostvari taj prijevoz jer državni pedagoški standard diktira da je obavezno djeci osigurati prijevoz ako ne mogu do škole doći na siguran način pločnicima. Nažalost u Neslanovcu pločnika je vrlo malo, a i oni postojeći su neupotrebljivi. Ali doći ćemo i do toga pitanja.

3. Treći vrlo vidljivi rezultat rada ZNN-a je i novo dječje igralište u Potoku. Još davne 2017. vrijedni aktivisti pronašli su parcelu 822 i sljedeće godine predložili Vijeću kotara Neslanovca da se tu izgradi dječje igralište ili kako netko voli reći dječji park. Nezainteresiranost i odbijanje vladajućih u Vijeću kotara da išta učine kako bi se igralište napravilo, nije obeshrabrilo ljude iz ZNN-a. Nastavili su vršiti pritisak na službe u Banovini, a taj dugogodišnji rad je okrunjen otvaranjem novog igrališta u svibnju ove godine, na ogromnu radost djece i roditelja, pogotovo iz najbližeg naselja uz magistralu.

4. U proračun Grada Splita za 2022. godinu uvrštene su dvije neslanovačke lokacije i to: - prometnice UPU DUJMOVAČA-SMOKOVIK ZAPAD, za što je osigurano 200.000,00 kn, - projektiranje Puta Smokovika OS-1 unutar DPU ZA DIO OBUHVATA POJEDINAČNOG ZAHVATA P26-sjeverno od križanja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, za što je osigurano 150.000,00 kn.

Pojednostavljeno to znači da će se raditi idejni projekti za urbanizaciju područja DUJMOVAČA-SMOKOVIK ZAPAD, pristupne ceste, odvodnja, kanalizacija, vodovod, telekomunikacije što će napokon za desetak obitelji donijeti normalne životne uvjete dostojne 21. stoljeća.

Put Smokovika OS-1 je projekt izgradnje ceste koja će spajati Zagorski put s Mejašima, prolazeći ispod magistrale i Dioklecijanova vodovoda. Osim što će prometno povezati Neslanovac i Mejaše, okolnom stanovništvu će također napokon omogućiti spoj na kanalizacijsku mrežu.

Dakle Inicijativa Za naš Neslanovac zaslužna je za mnoge dobre stvari u Neslanovcu. Između ostalih tu su dva nova pješačka prijelaza na raskrižju Kupreške i Mostarske, Zeleni Neslanovac, koševi za smeće, uporno uređivanje okoliša crkve sv. Marka i zalijevanje stabala maslina, a slobodno možemo reći i da su i najnovija asfaltiranja prethodnih godina rezultat pritiska vijećnika ZNN-a u Vijeću kotara Neslanovca.

Zašto onda ZNN ne ide na kotarske izbore?

Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi predviđa da se na kotarskim izborima mogu kandidirati političke stranke i nezavisne liste. Udruge ili građanske inicijative kao ZNN, službeno se ne mogu kandidirati. Zato će ZNN na predstojeće kotarske izbore izaći s KANDIDACIJSKOM LISTOM GRUPE BIRAČA ANTE POPOVIĆA.

Pratite ovaj portal i službenu Facebook stranicu Za Naš Neslanovac i budite informirani o svemu važnome za naš kvart!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Nevolja s našim idealima je što, ako želimo biti na visini svakoga od njih, postajemo osobe s kojima je nemoguće živjeti.

Anthony de Mello