Josip Markotić, kandidat Mosta za gradonačelnika Splita u petak je sudjelovao na prvom sučeljavanju kandidata za splitskog gradonačelnika. Poziv je poslan svima a odazvali su se: Tamara Visković (Možemo!), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Suzana Piacun (SDP), Josip Markotić (MOST) te Bojan Ivošević (Centar) koji je uz Piacun bio jedini kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Nedolazak su nemuštim opravdanjima pokušali objasniti HDZ, DP i HGS. Kasnije su iz krugova ovih koji nisu imali hrabrosti sučeliti stavove s ideološkim neistomišljenicima krenule optužbe na račun Markotića „da se poklonio duginoj zastavi“, da nije trebao ići davati pažnju ovoj neprijateljski nastrojenoj skupini i sl. Dakle sami nisu imali hrabrosti pa su napali jedinoga koji hrabrosti ima!

Iako je sučeljavanje bilo loše organizirano i vođeno, sudionici su uspjeli pokazati kakve stavove imaju o nekoliko pitanja koja su dobili u pozivu. Tako su se svi sudionici lijevog svjetonazora, osim Ivoševića, založili za uvođenje građanskog i spolnog (zdravstvenog) odgoja u škole. Markotić je očekivano tražio pojašnjenje što bi sadržavao takav građanski odgoj, te objasnio da MOST nikako ne bi podržao, nego bi se žestoko borio protiv uvođenja rodne terminologije i ideologije jer se radi o neznanstvenim i ideološkim sadržajima.

Voditeljica i tri sudionice zalažu se za tzv. pozitivnu diskriminaciju ove skupine, pri čemu sve druge osobe u Splitu kojima je potrebna pomoć, jednostavno zaboravljaju i ne spominju.

Zato je Markotić podsjetio da u Splitu imamo mnoštvo udruga koje skrbe o starijima, nemoćnima, bolesnima i osobama s posebnim potrebama, pružaju beskućnicima smještaj i hranu, te zatražio da mu se objasni zašto su pripadnici LGBT udruga prioritetni u odnosu na sve spomenute, a radi se o uglavnom mladim, zdravim osobama koje imaju i posao i smještaj.

Na takvo pitanje nije bilo odgovora što pokazuje da Markotić dobro razumije problematiku i zna kako s takvim ideološki ostrašćenim sugovornicima razgovarati.

Markotić se zalaže da se udruge za financiranje natječu svojim projektima, a na gradskim službama je onda da objektivno vrednuju projekte temeljem stvarne društvene koristi.

U publici je par osoba povremeno glasno protestiralo i prekidalo Markotićeva izlaganja, što je pokazalo da sami pripadnici ove skupine ne prihvaćaju drugačije stavove, pogotovo kad im se ovako kvalitetno prezentiraju kao što je to jučer činio Markotić.

Posebnu netoleranciju i isključivost pokazala je i Tamara Visković kad je Markotić rekao da bi došao na gej paradu ako bi oni došli na Hod za život. Tu je gospođa pokazala svoju ekstremnu isključivost i nespremnost za argumentiranu raspravu.

Josip Markotić svojim dolaskom pokazao je poštovanje prema svakoj osobi, bez obzira na njene stavove, političke ili spolne preferencije. Pokazao je kako ozbiljan kršćanin može sudjelovati u politici i dostojanstveno iznositi svoje mišljenje, te ne dopustiti da ga ušutkaju oponenti ma koliko glasni bili.

Nažalost drugi predstavnici desnog centra i desnice nisu pokazali tu hrabrost, nego su izabrali ne sudjelovati, što je prilično jasna politička poruka biračima desnih stranaka.

Poruka je da se u Splitu jedino MOST dosljedno, hrabro i dostojanstveno zalaže za stavove koje dijeli daleko najveća većina birača.

Sučeljavanje možete pogledati OVDJE

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Jednom kada se dopuste brakovi homoseksualaca, oni dobivaju pravo na djecu, a budući da su istoga ili nepoznatoga spola ili neodređenog spola, oni dobivaju pravo da se iz javnih dokumenata izbrišu pojmovi majka i otac.

dr. Matko Marušić