Adeline Virginia Stephen, poznatija kao Virginia Woolf, bila je inovativna i utjecajna moderna spisateljica čiju osamdesetu obljetnicu smrti obilježavamo u ožujku ove godine.

Promjenjivim i neograničenim duhom, kojim odišu njena djela, pokazala je koliku moć i utjecaj jedna žena može imati pa se smatra i osnivačicom ženske feminističke književne kritike. Međutim, njen moderni prikaz tadašnjeg svijeta nadilazi sve društveno i književno prihvatljivo. Jezična virtuoznost i snažan lirizam glavne su odlike njezina stvaralaštva, a stvorila je i cijelu galeriju senzibilnih i introvertiranih likova koji preispituju smisao vlastitog postojanja. Smatrala je da sama ljepota osobe nije ni približno bitna kao rad i djela koja čini i stvara, ali i da pravi umjetnik „nadrasta spol“.

Ono što se Virginia vječno pitala jest što uistinu protječe, vrijeme ili samo mi u vremenu. Ona je vjerojatno odgovor na svoje pitanje pronašla, a mi se pitamo tko je zapravo bila Virginia Woolf?! Adeline Virginia Stephen, poznatija kao Virginia Woolf, bila je inovativna i utjecajna moderna spisateljica čiju osamdesetu obljetnicu smrti obilježavamo u ožujku ove godine. Promjenjivim i neograničenim duhom, kojim odišu njena djela, pokazala je koliku moć i utjecaj jedna žena može imati pa se smatra i osnivačicom ženske feminističke književne kritike. Međutim, njen moderni prikaz tadašnjeg svijeta nadilazi sve društveno i književno prihvatljivo. Jezična virtuoznost i snažan lirizam glavne su odlike njezina stvaralaštva, a stvorila je i cijelu galeriju senzibilnih i introvertiranih likova koji preispituju smisao vlastitog postojanja. Smatrala je da sama ljepota osobe nije ni približno bitna kao rad i djela koja čini i stvara, ali i da pravi umjetnik „nadrasta spol“. Ono što se Virginia vječno pitala jest što uistinu protječe, vrijeme ili samo mi u vremenu. Ona je vjerojatno odgovor na svoje pitanje pronašla, a mi se pitamo tko je zapravo bila Virginia Woolf?!

Borba njenog života

U ranom djetinjstvu počela je primjećivati nepravdu u društvu kada su njena braća pohađala školu na Cambridgeu, dok su ona i njezina sestra školovane kod kuće. Kao devetogodišnja djevojčica pokrenula je novine u kojima je pisala humoristične anegdote svoje obitelji. Međutim, njeno radosno djetinjstvo uništila je teška trauma koja je enormno utjecala na njen život, rad, mentalno stanje i buduće intimne odnose. Naime, u svojim memoarima piše kako su ona i njezina sestra bile žrtve seksualnog nasilja od strane polubraće. Nakon toga, tragedije su je nastavile obasipati. Virginia se morala nositi s gubitkom majke, oca, brata i polusestre što ju je dovelo do niza živčanih slomova. Iako ju prepoznajemo kao spisateljicu, tijekom svoje karijere također je predavala na fakultetu te se predstavljala kao intelektualka. U slobodno vrijeme organizirala je salonska okupljanja iz čega se stvorila Bloomsbury Group, skupina romanopisaca, kritičara, slikara, ali bez ijednog uključenog skladatelja ili pjesnika. Jedan od članova spomenute grupe bio je i njen muž, politolog i književnik Leonard Woolf, koji joj je pomagao u borbi s depresijom i prihvaćanjem gubitka bližnjih.

Književnost i feminizam

Njezini eseji i oštre kritike redovito su bivali objavljivani u uglednim časopisima. Odbijajući se pomiriti s rodnim neravnopravnostima u tadašnjem društvu, često je pisala o ženama protagonistima. Već u svom prvom romanu Izlazak na pučinu piše o mladoj djevojci koja preispituje englesko društvo i tako najavljuje buduće feminističke teme. U drugom romanu opisuje „sretni“ brak u kojem se žene osjećaju usamljeno i isprazno, a većinu vremena nedostaje im ljubavi. Dva najpoznatija i najčitanija romana koja je napisala zapravo su Gospođa Dalloway i K svjetioniku. U romanu Gospođa Dalloway prati se život istoimene nesretne glavne junakinje koju sputava društvo, starenje i okolnosti u kojima se nalazi. Međutim, ona shvaća kako je svaki trenutak važan i da jedino u sadašnjem trenutku mi uistinu postojimo. Čitatelja ovim djelom potiče na razmišljanje o tome je li u tom trenutku u kojem postoji ostvario sav svoj potencijal ili mu je samo procurio u razmišljanju o prošlosti i budućnosti. K svjetioniku je roman napisan u tri dijela koji opisuje komplicirane odnose unutar obitelji. U cijelom romanu prisutan je problem rodne neravnopravnosti koja se najviše ističe među likovima gospođe Ramsey i njezina supruga, koji jedino o sebi brine te se na taj način otuđuje od ostatka obitelji. Na svojim predavanjima za djevojke te u svojoj raspravi Vlastita soba ističe koliko je bitno za djevojke da imaju svoj prostor i svoj izvor novca. Brojni kritičari i književnici to djelo nazivaju manifestom feminističke svijesti jer, kako Woolf i sama navodi, ideja spola ideološki je strukturirana. Također i u eseju Tri Gvineje poprilično žestoko kritizira obrazovni sustav koji podržava patrijarhat. Virginia Woolf smatrala je kako su žene zbog neravnopravnog položaja u društvu podložne frustracijama i djelovanju podsvijesti. Rezultat tog neprihvaćanja i otuđenosti jest „rascjep svijesti“ koji žive njezine hipersenzibilne junakinje.

Tragičan kraj književnice i junakinje

Zbog posljedica živčanog sloma i kompliciranog života, nakon što je svom mužu napisala oproštajno pismo u kojem je tvrdila da nitko nije bio sretnijih od njih, okončala je svoj život bacivši se u rijeku u kaputu napunjenom kamenjima. Iako je svoj život završila sama na poprilično tragičan način, za sobom je ostavila veliki trag i utjecaj na sve žene tog vremena, pa i čak sadašnjeg.

Autor: Nera Mihačić

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Najbolje bi bilo probuditi se vrlo rano, pa trčati ili voziti bicikl. Zrak rano ujutro je tako svjež i čist. Često uključim budilicu. Ona zvoni, ja ispružim ruku, pritisnem gumb za zaustavljanje i vratim se na spavanje. Toliko o ranom jutru i svježem zraku!

Robert Kubica